07:48 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 130
  Pratite nas

  Naučnici u dalekom severnom Jamalo-Nenecki autonomnom okrugu proučavali su mumificirane ostatke ljudskog deteta, umotanog u čauru od krzna i kore drveta, lokalni mediji su javili.

  Ranije ovog leta naučnici su pronašli omot dug 1,3 metra i širok 30 centimetara, tokom iskopavanja u Priuralskom okrugu. Koristeći kompjuterizovanu tomografiju, utvrdili su da je njime bilo obmotano telo muškog deteta uzrasta između šest i sedam godina. Pretpostavlja se da je sahranjeno u 13. veku.

  Stručnjaci sa Jamalo-Neneckog muzeja i izložbenog kompleksa radili su polako i temeljno na otkrivanju ostataka, satima razmotavajući čauru, sloj po sloj. Rad su zabeležile i kamere, kako bi se izbegao propust bilo kakvog detalja.

  Naučnici otkrili mumificirane ostatke jednog dečaka, umotanog u slojeve krzna i kore drveta, a sahranjenog uz malu bronzanu sekiru, sa figurinom medveda i nekoliko srebrnih prstenova hrama.
  Naučnici otkrili mumificirane ostatke jednog dečaka, umotanog u slojeve krzna i kore drveta, a sahranjenog uz malu bronzanu sekiru, sa figurinom medveda i nekoliko srebrnih prstenova hrama.
  Studijom „detetovih ostataka zaključeno je da je patilo od gladi ili ozbiljne bolesti, uzimajući u obzir tzv. Harisovu liniju rasta na nalazima dečakovih kostiju. Stručnjaci su zaključili da je reč o ostacima malog dečaka na osnovu male bronzane sekire koja se nalazila sa njegove strane. Mala figura medveda i nekoliko srebrnih prstenova hrama takođe su nađeni uz ostatke. Samo telo je umotano u ćebe od mekog krzna, sa nizom bakarnih ploča na njemu, pričvršćenih kožnim pojasevima. Sledeći sloj je prekriven krućim krznom, a zatim slojevima drvene kore i čvršće unutrašnje kore drveta.

  Naučnici su zaključili da otkriće datira iz 13. veka, ali tačno vreme sahrane, pol, starost i stanje deteta i njegovog omotnog sarkofaga mogu da se utvrde samo daljom analizom.

  Tagovi:
  mumija, misteriozni krugovi, istraživaanje, nauka, Jamal
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga