03:22 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 350
  Pratite nas

  Naučnici ruskog nacionalnog istraživačkog tehnološkog univerziteta „MISiS“ otkrili su materijal od nanokarbona, koji bi mogao da smanji potrošnju goriva u automobilima na hibridni pogon za 30 odsto.

  Ruski naučnici laboratorije „MISiS“ otkrili su jedinstveni materijal od organskih vlakana, koji se u naučnom žargonu zove „brkovi“. Novi materijal ima visoku provodljivost struje i povećan električni kapacitet i može da konkuriše materijalima poput grafena i ugljeničnih nanocevi. Osim toga, „brkovi“ su mnogo jeftiniji: grafen košta oko hiljadu dolara po kilogramu, dok novi materijal košta samo 20 dolara.

  Ovaj materijal može se koristiti u superkondenzatorima, uređajima koji su namenjeni za skladištenje energije koja se stvara pri kočenju automobila, kako bi se kasnije koristila tokom ubrzavanja vozila.

  Ruski „brkovi” - jedinstveni materijal od organskih vlakana, koji bi mogao da smanji potrošnju goriva u automobilima na hibridni pogon za 30 odsto
  © Foto : Ruski nacionalni istraživački tehnološki univerzitet MISiS
  Ruski „brkovi” - jedinstveni materijal od organskih vlakana, koji bi mogao da smanji potrošnju goriva u automobilima na hibridni pogon za 30 odsto

  Inženjeri su već testirali novi materijal u određenim modelima „Jo-mobila“, projekta ruskog automobila na hibridni pogon. U avgustu 2015. materijal je testiran u sistemima za skladištenje energije u gradskim hibridnim autobusima. Naučnici iz istraživačkog centra „MISiS“ planiraju da pokrenu eksperimentalnu proizvodnju materijala 2017. godine.

  „Trenutno razvoj alternativnih izvora energenata u Rusiji dobija sve veći značaj, zato tehnologija koju su otkrili naši naučnici ima dobre perspektive. Ona će omogućiti proizvodnju materijala za superkondenzatore od jeftinog domaćeg ugljenika, kao i proizvodnju toplotnih pumpi, odnosno uređaja za rekuperaciju toplotne energije, koji povećavaju efikasnost gasnih i dizel-motora i smanjuju zagađivanje vazduha“, ističe rektor „MISiS-a“ Alevtina Černikova.

  Novi materijal može se koristiti u automobilima, autobusima, kao i u uređajima za neprekidno napajanje, pa  čak i pejsmejkerima. Superkondenzatori napravljeni od „brkova“ moći će da funckionišu u ekstremnim vremenskim uslovima, na primer na Arktiku, kao i u kosmosu.

  Tagovi:
  nanotehnologija, gorivo, automobili, brkovi, MISiS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga