15:44 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  11110
  Pratite nas

  Mnoge od galaksija poznatih u nauci su „mrtve“, odnosno, proces formiranja zvezda u njima odavno je završen.

  Galaksija Mlečni put možda je odavno mrtva jer se već milijardu godina nalazi u tzv. zombi stanju, tvrdi astrofizičar Kevin Šavinski.

  Prema naučnicima, galaksija se smatra „živom“ ako proizvodi gas, odnosno stvara nove zvezde.

  Veruje se da su većinom spiralne galaksije, kao što je Mlečni put „žive“. Međutim, kada umiru, galaksije postaju eliptične obično zbog činjenice da je zaustavljena proizvodnja gasova i zvezda.

  Ranije se smatralo da su galaksije koje sijaju plavom bojom su relativno „mlade“ i da proizvode gasove velikom brzinom, a da su crvene blizu kraja svog postojanja. Sa napretkom tehnologije, naučnici su primetili da su mnoge od crvenih galaksija u spiralnoj fazi, što znači da istovremeno imaju znakove „mladosti“ i „starosti“.

  Da bi rešili ovaj raskorak, istraživači sa Federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu su stvorili novu teoriju. Prema tom stanovištu, postoji i „srednje doba“ u kojoj galaksije imaju zelenu boju. Iako se u njima proces formiranja zvezda više ne sprovodi, još uvek se razvijaju pojedine zvezde.

  Astrofizičar Šavinski tvrdi da je otkriveno da spiralne galaksije, kao što je i Mlečni put, takođe umiru, ali sporijim tempom.

  „Naša galaksija je na samom pragu ulaska u zelenu fazu. Sasvim je moguće da je Mlečni put zombi koji je umro pre milijardu godina“, rekao je Šavinski.

  Tagovi:
  zombi, galaksija, Mlečni put, zvezde
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga