09:06 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  92918
  Pratite nas

  Američka svemirska agencija (NASA) na večerašnjoj pres-konferenciji otkrila je da je pronašla solarni sistem ispunjen planetama na kojima bi mogli da se nalaze vanzemaljski oblici života.

  Život je imao priliku da nastane i evoluira na najmanje tri planete solarnog sistema koji je udaljen 39 svetlosne godine od Sunčevog sistema.

  Planete sa uslovima pogodnim za nastanak života kruže oko patuljaste zvezde, poznate kao TRAPIST 1.

  Šest unutrašnjih planeta (najbližih zvezdi) nalazi se u zoni u kojoj se temperature kreću od 0 do 100 stepeni.

  NASA je saopštila da su astronomi otkrili novi zvezdani sistem koji je udaljen oko 40 svetlosnih godina od Zemlje. Sistem je nazvan „Trapist 1“ i u njemu postoji čak sedam planeta sličnih Zemlji, koje kruže oko patuljaste zvezde.
  © Foto : Youtube screenshot nasa.gov
  NASA je saopštila da su astronomi otkrili novi zvezdani sistem koji je udaljen oko 40 svetlosnih godina od Zemlje. Sistem je nazvan „Trapist 1“ i u njemu postoji čak sedam planeta sličnih Zemlji, koje kruže oko patuljaste zvezde.

  Naučnici smatraju da od tih šest planeta najmanje tri imaju okeane, što znatno povećava šanse za postojanje vanzemaljskog života.

  Nijedan poznati zvezdani sistem ne sadrži toliki broj planeta nalik Zemlji, u nastanjivoj zoni.

  Glavnu ulogu u otkrivanju ovog sistema imao je robotski teleskop kojim su pravljali naučnici sa Univerziteta „Džon Murs“ u Liverpulu. Reč je o jednom od instrumenata koji podržavaju opservacije NASA teleskopa „Spajser“, najvećem te vrste na svetu.

  Planete su otkrivene putem tzv. „tranzitne metode“, koja uključuje registrovanje blagog zatamnjenja koje se javlja kada se planete nađu na putu između teleskopa i zvezde. Istraživanje će biti objavljeno u magazinu „Nejčer“.

  Konferenciji, koja je počela u 19 časova, prisustvuju brojni renomirani astronomi i planetarni naučnici iz svih krajeva sveta, a tema su egzoplanete.

  Egzoplanete — planete koje se nalaze van Sunčevog sistema, najveća su nada čovečanstva kada je reč o pronalaženju vanzemaljskih oblika života, jer postoje velike šanse da se na nekoj od njih nalaze uslovi slični kao na Zemlji.

  Upravo zato mnogi su pretpostavljali da će biti reči o pronalasku vode u tečnom stanju ili dokazima o postojanju vanzemaljskih oblika života.

   

  Izvor: B 92

   

  Tagovi:
  konferencija za medije, planete, Zemlja, nauka, otkriće, NASA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga