06:58 05 April 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  266
  Pratite nas

  S vremena na vreme se pojavljuju naučni radovi koji dižu veliku prašinu. U jednom takvom nedavno je objavljeno da bi kriterijum za određivanje toga šta neko nebesko telo čini planetom trebalo da bude promenjen.

  U naučnom radu „Geofizičko definisanje planete“ tvrdi se da bi Mesec, Pluton i još nekoliko drugih tela Sunčevog sistema trebalo da dobiju status planete.

  U rad koji je pisao tim stručnjaka, među kojima se našao i Alan Stern, učesnik misije NASA „Nju horajzons“, navodi se da bi geofizičke osobine tih tela trebalo da odrede da li je neko telo planeta ili se samo nalazi u Sunčevoj orbiti.

  Iako smo navikli da mislimo da je Mesec Zemljin satelit, još su starogrčki i srednjovekovni astronomi sumnjali da je, u stvari, planeta. Takvo mišljenje promenjeno je pod uticajem Kopernikove heliocentrične teorije, iz 1543. godine, kada je Mesec „postao“ Zemljin satelit.

  Galilejevim otkrićima satelita Jupitera, iz 1610. godine, njihov broj je rastao, pa je tako do danas otkriveno 182 meseca.

  Prema novim tvrdnjama, naučnici smatraju da je Mesec ipak planeta. Da li će taj status i zvanično dobiti, zavisi od Međunarodne astronomske unije, koja bi o tome morala da donese odluku.

  Tagovi:
  planeta, Mesec, nauka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga