17:00 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  172
  Pratite nas

  Kanibalizam nije bila najbolja opcija za praistorijske ljude sa stanovišta hranljivosti, zaključili su naučnici koji pretpostavljaju da je takva praksa primitivnih zajednica mogla da bude slučajna ili povezana sa borbama za teritoriju i izvore hrane.

  Analiza koju je sproveo arheolog Džejms Kol sa Univerziteta u Brikstonu pokazala je da je kanibalizam obezbeđivao manje kalorija nego životinjsko meso koje se lovilo u doba paleolita, starijeg kamenog doba, pre otprilike tri miliona godina.

  Kol je uporedio kalorijske vrednosti ljudskog mesa s mesom životinjskih vrsta na osnovu ostataka pronađenih na nalazištima iz paleolita.

  Zaključio je da je „ljudsko meso davalo znatno manje kalorija nego meso većih životinja poput mamuta, vunastog nosoroga ili nekih vrsta jelena, ukratko mesa životinja koje su konzumirali hominidi“.

  Naziv hominidi koristi se kao zajednički imenitelj za niz izumrlih vrsta kao što su neandertalac, hajdelberški čovek, javanski čovek, pekinški čovek.

  Kol, koji je svoje otkriće opisao u članku objavljenom u časopisu „Natura džurnal“ usredsredio se na proučavanje konzumacije ljudskog mesa isključivo iz nutricionističkih razloga.

  Smatra da je svaka epizoda kanibalizma u doba paleolita imala svoj specifičan kulturni kontekst i razlog zbog kog je ljudsko meso bilo konzumirano.

  „Ponekad je taj razlog bio možda praktične prirode, da se zajednici osigura hrana, na primer da se pojede meso pojedinaca iz skupine koji su umrli prirodnom smrću“.

  Drugi dokazi sugerišu da je kanibalizam bio motivisan drugim razlozima, odbranom teritorije i resursa.

   

  Izvor: Jutarnji list

  Tagovi:
  kanibalizam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga