19:47 22 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Priroda

  Sudbina Zemlje određena je pre 12 milenijuma (video)

  © YT/ShantiUniverse
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1249
  Pratite nas

  Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu pronašli su među drevnim kamenim reljefima potvrdu teorije o padu komete na Zemlju pre oko 13 hiljada godina, prenosi „Telegraf“.

  Istraživači su analizirali simbole na stubovima starog hrama Gobekli Tepe na jugu Turske, za koji se procenjuje da je izgrađen najranije u 9. milenijumu pre n. e.

  Pretpostavivši da crteži predstavljaju položaj nebeskih tela, naučnici su ih uporedili sa mapom sazvežđa iz tog vremena i došli do zaključka da je oko 10.950 p. n. e. na Zemlju mogla da padne kometa. Na brojne žrtve ove katastrofe, po njihovom mišljenju, ukazuje slika čoveka bez glave.

  „Gobekli Tepe je bio, kako se pretpostavlja, između ostalog, opservatorija za praćenje noćnog neba. Jedan od stubova očigledno je služio kao spomenik ovom destruktivnom događaju“, objasnio je rukovodilac istraživanja Martin Svitman.

  Period koji je nastupio nakon toga, od kraja 11. do kraja 10. milenijuma pre nove ere, tzv. mlađi drijas, obeležen je oštrim zahlađenjem. Smatra se da je ovo doba odigralo ključnu ulogu u razvoju čovečanstva kada je došlo do pojave poljoprivrede i formiranja prvih civilizacija.

  Slično:

  Mračne tajne ispod leda: Nacisti i tajna društva na Antarktiku (video)
  Eureka! Pronađen drevni grčki grad
  Tagovi:
  čovečanstvo, istorija Zemlje, kometa, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga