03:41 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1101
  Pratite nas

  Porast temperature tokom noći negativno utiče na san, utvrdili su istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu. Rezultati su objavljeni u naučnom časopisu „Sajens advansiz“ (Science Advances).

  Razlog za istraživanje bio je toplotni talas zabeležen u San Dijegu u oktobru 2015. godine, rekao je jedan od autora Nik Obradović za portal „Eurekalert“. Obradović je istakao da su i on sam i mnogi drugi tada patili od nedostatka sna. To mu je dalo ideju da proveri da li postoji neki obrazac između temperaturnim skokovima tokom noći i kvalitetom sna.

  Materijal za istraživanje bili su podaci zajedničkog medicinskog istraživanja, prikupljeni u periodu od 2002. do 2011. godine uz učešće 765.000 stanovnika SAD. Naučnici su uporedili slučajeva nedovoljnog sna koje su prijavili ispitanici i informacije meteorološke službe o temperaturnim uslovima.

  Rezultati su pokazali da abnormalni porast temperature od jednog stepena Celzijusa dovodi do tri slučaja nedostatka sna na sto osoba mesečno. Negativan uticaj zagrevanja noću postaje izraženije tokom leta. Naučnici su takođe istakli da osobe sa nižim materijalnim primanjima, kao i oni koji su stariji od 65 godina, više od drugih pate od nedostatka sna koji je povezan sa temperaturnim skokovima.

  Slično:

  Burke izazivaju nedostatak vitamina D
  Naučno dokazano: Samoća ubija
  Tagovi:
  nesanica, san, spavanje, vreme
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga