07:24 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 271
  Pratite nas

  Iako se dugo smatralo da je najveći talas u istoriji pomorstva, koji je u u brojnim pričama nazvan „tečni Himalaji“, samo mit, izgleda da je legenda bila tačna.

  Talas, koji se pominjao i u mitologiji, protezao se na 400 milja od Novog Zelanda, tako da nije udario ni u jedno plovilo niti brod. Radi se o jednom od najvećih talasa koji su opisani u istoriji, ali koji ne izaziva cunami.

  Donedavno su okeanolozi, biolozi i meteorolozi bili skeptični prema tvrdnjama iz istorijskih spisa o velikom talasu koji se iznenada pojavljuje usred Južnog polarnog okeana i isto tako mirno nestaje. Međutim, istraživački plovak koji je pušten u Južni okean pre oko tri meseca već je opisao prvi džinovski talas u ovoj oblasti, koji je u visini oborio rekord na južnoj hemisferi.

  Inače, Južni polarni okean „udara“ u Antarktik, zbog čega se zbog svojih velikih i nepredvidivih talasa smatra jednim od najopasnijih na svetu za pomorce i brodove.

  Zato kada iskusnim moreplovcima pomenete ovu oblast, svi će vam reći isto — „tečni Himalaji“.

  U isto vreme i istraživači pokušavaju da dođu do zaključka kako nastaje ovaj meteorološki feomen u udaljenom delu sveta, a ceo Južni polarni okean je najneistraženije more na planeti.

  Ranije se smatralo da se ovakvi fenomeni događaju jednom u hiljadu godina, ali novi dokazi pokazuju da je to mnogo češća pojava.

   

  Izvor: B92

  Tagovi:
  talas, nauka, Himalaji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga