15:46 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Dužina sna u detinjstvu direktno je povezana sa stanjem ljudskog organizma u odraslom dobu i utiče na dužinu života, zaključak je istraživanja u kojem su naučnici pratili 1.500 porodica od 1998. godine.

  Naučnici sa Univerziteta Prinston u SAD utvrdili su da san dužine 7-8 sati dnevno u detinjstvu dovodi do značajnog smanjenja telomera i, samim tim, ranog odumiranja ćelija. Kao što je poznato, telomeri su oblasti na krajevima hromozoma koji se nalaze u svakoj ćeliji. Pri svakom deljenju oni postaju sve kraći, dok na kraju ne budu toliko mali da jednostavno ne mogu dalje da se dele. U tom slučaju ćelija umire, navodi se u članku objavljenom u „Journal of Pediatrics“.

  Pre izvesnog vremena otkriveno je da se dužina telomera ne smanjuje samo sa godinama, već i od stresa, depresije i loše ishrane. Ispostavilo se da dužina sna u detinjstvu utiče na smanjenje dužine telomera: što dete manje spava, kraća je dužina tog segmenta hromozoma u odraslom dobu. U proseku je razlika 1,5 odsto. Istovremeno, to ne utiče u celini na zdravlje deteta.

  Naučnici još ne mogu sa sigurnošću da kažu da li proces može da se preokrene, ukoliko bi se dete vratilo na poštovanje dnevnog režima i 10-časovni san. Praćenje eksperimentalne grupe se nastavlja, ali za svaki slučaj preporučujemo da poslušate upozorenje lekara i stavite decu u krevet ranije.

   

  Slično:

  Košmari — šta znače i zašto nas progone
  Tagovi:
  san, deca, istraživanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga