09:59 07 April 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 220
  Pratite nas

  Novi satelit koji je razvila grupa studenata sa Mašinskog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta, opremljen je metalnim reflektorima i moći će da uklanja svemirski otpad koji kruži oko Zemlje.

  Za radio Sputnjik govorio je rukovodilac razvoja visokih tehnologija, Nikita Jeršov.

  Sonda je deo flotile sastavljena od 73 veštačka orbitalna tela na raketi Sojuz koja je lansirana prošlog petka.

  Na pitanje o funkcijama novog satelita, nazvanog „Majak“ (svetionik), o nadama i očekivanjima vezanim za njegovo lansiranje i razvoj, Nikita Jeršov je rekao da postoje naučni i praktični ciljevi.

  „Satelit će testirati tehnike za kočenje u vazduhu koje bi se mogle koristiti prilikom uklanjanja svemirskog otpada iz orbite naše planete“, objašnjava Jeršov.

  Očekuje se da svemirska sonda bude jedan od najsjajnijih predmeta na nebu. Loša strana ovoga mogla bi da bude takozvano „svetlosno zagađenje“ neba.

  Jeršov je ublažio ove strahove, rekavši da „Majak“ svakako neće biti sjajan kao Sunce ili Mesec, više kao zvezde, veštački sateliti ili drugi veštački objekti koji kruže oko naše planete.

  Govoreći o budućim projektima koje imaju na umu, Nikita Jeršov je istakao da oni, osim testova za kočenje u vazduhu koje će izvoditi u orbiti, trenutno razmišljaju o drugim korisnim stvarima koje bi „Majak“ mogao da učini u budućnosti.

  „Naravno, usput ćemo raditi neke veće, uzbudljivije i važnije stvari“, dodao je Jeršov.

  Slično:

  Bez tajni: Ruska baza podataka uključuje i vojne satelite SAD
  Ruski satelit će biti „najsjajnija zvezda“
  Tagovi:
  svemirski otpad, Majak, satelit, Nikita Jeršov, Zemlja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga