08:51 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 20
  Pratite nas

  Naučnici u Velikoj Britaniji su otkrili da povećana upotreba šećera može da ima negativan uticaj na mentalno zdravlje čoveka, a njihovi nalazi odmah su naišli na kritike.

  Tim istraživača sa Univerziteta u Londonu ispitao je više od osam hiljada osoba o njihovoj upotrebi šećera. Ispitanici su intervjuisani od 1985. do 1988. godine, a naredne godine su povremeno popunjavali upitnike.

  „Najveće korišćenje šećera u slatkoj hrani ili napicima povezano je sa povećanom verovatnoćom obolevanja od jednog od najčešćih mentalnih poremećaja (CMD) kod muškaraca u roku od pet godina“, navodi se u istraživanju objavljenom na portalu „Nejčer“. Pod CMD se podrazumevaju stanja kao što su depresija i anksioznost.

  „Naše istraživanje potvrđuje negativan efekat upotrebe šećera u slatkim napicima i hrani na mentalno zdravlje na duge staze i sugeriše da smanjena upotreba šećera može da bude povezana sa poboljšanjem mentalnog zdravlja“, navodi se u istraživanju.

  Predstavnica britanske dijetološke asocijacije Ketrin Kolins izjavila je da preporuka naučnika „nije dokazana“, jer su podatke o upotrebi šećera oni dobijali od ispitanika i nije se uzimao u obzir šećer u alkoholnim pićima.

  „Ako jedete manje šećera, to je dobro za zube, možda i za težinu. Ali zar to štiti od depresije? To nije dokazano“, prenela je njene reči agencija AFP.

  Stručnjak Tom Sanders takođe je rekao da se prema rezultatima istraživanja treba odnositi „sa oprezom“.

  Slično:

  Kratak san skraćuje život
  Tri tajne „večne mladosti“
  Tagovi:
  anksioznost, šećer, depresija, istraživanje, London
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga