15:21 06 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Asteroid

  Sve bliža: „Zvezda smrti“ može da zbriše Zemlju za dva minuta

  CC0 / Pixabay
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1620
  Pratite nas

  Istraživači sa Državnog univerziteta iz Australije zabrinuti su što „zvezda smrti“, koja se neverovatnom brzinom približava našoj planeti, može da uništi Zemlju u ekordonom roku.

  Stručnjaci su tokom dugoročnih posmatranja došli do tužnog zaključka — stanovnicima planete preti velika opasnost. Takozvana „zvezda smrti“ može da uništi planetu za nekoliko minuta.

  To smrtonosno telo, čiji je naučni naziv HIP 85605, kreće se pravo prema Zemlji.

  Stručnjaci ističu da će taj svemirski objekat proleteti kroz Ortov oblak (pretpostavljeni sferni oblak kometa koji se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema na razdaljini od 2.000 do 100.000 AJ od Sunca), a zatim će krenuti prema Zemlji.

  Prikaz udaljenosti Ortovog oblaka od ostatka Sunčevog sistema
  © NASA . JPL-Caltech
  Prikaz udaljenosti Ortovog oblaka od ostatka Sunčevog sistema

  Od siline udara sa njim formiraće se ogromna količina različitih asteroida od kojih će neki krenuti prema Zemlji.

  ​Kada se zvezda (HIP 85605) približi Ortovom oblaku, gravitaciono privlačenje i potisak zvezde mogli bi da budu dovoljno snažni da pošalju komete ka unutrašnjem Sunčevom sistemu. To su komete koje su nekada bile u orbiti Oblaka. Te pretnje poznate su kao Nemezis ili zvezde smrti.

  Istraživanja su pokazala da od 42 zvezde koje imaju potencijal da priđu na udaljenost od dva parseka (6,5 svetlosnih godina) od našeg Sunca, HIP 85605 ima najviše šanse da stigne u našu blizinu.

  Fizičar Džon Bočanski sa Univerziteta Rajder smatra da nema razloga za paniku.

  „Važno je da astronomi utiru put u smislu identifikovanja rizika koje stvari u spoljnom svemiru mogu da nam donesu… Ali što se tiče toga da li će ta zvezda izbrisati čovečanstvo? Ne bih kladio na to.“

  Iako se „zvezda smrti“ približava, može da nam bude lakše kada znamo da čovečanstvo ima najmanje 240.000 godina da pronađe rešenje. Štaviše, Bočanski ističe da je Jupiter i ranije štitio Zemlju od udara kometa zahvaljujući svojoj značajnijoj gravitacionoj energiji koja ima efekat usisavanja kometa kao vakuum.

   

  Slično:

  Otkriven mesec van Sunčevog sistema
  Druga najsnažnija eksplozija posle Velikog praska protresla univerzum
  Tagovi:
  zvezda smrti, Ortov oblak, Zemlja, Svemir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga