10:24 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  133
  Pratite nas

  Međunarodni tim naučnika napravio je korak napred u presađivanju organa među različitim vrstama, stvorivši genetski modifikovane svinje čiji su organi pogodni za transplantaciju ljudima, objavljeno je u časopisu „Sajens“.

  Ovaj potez mogao bi da predstavlja revoluciju u presađivanju organa jer bi se genetski modifikovani organi svinja, u koje su umetnuti ljudski geni, mogli presađivati ljudima umesto retkih organa ljudskih donora na koje se najčešće vrlo dugo čeka, prenosi regionalna N1.

  Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa sa ljudskim, te životinje se već dugo smatraju pogodnim davaocima za takozvanu ksenotransplantaciju.

  Da bi se sprečilo odbacivanje životinjskih organa, naučnici su još početkom devedesetih godina prošlog veka došli na zamisao da u svinje ubace ljudske gene.

  Dosad su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu biti zarazni kada je reč o transplantaciji na ljudskog pacijenta.

  „Sajens“ piše da je grupa naučnika koju su predvodila dvojica genetičara sa Harvarda, Džordž Larč i Luan Jang, uspešno primenila metodu kloniranja kako bi otklonila gene odgovorne za postojanje virusa u svinjskom DNK pre nego što je pristupila stvaranju 37 svinjskih embriona.

  Naučnici se nadaju da su na taj način prevladali jednu od najvećih prepreka u ovoj vrsti transplantacije.

  Privatna kompanija „Genezis“ koju su osnovali Larč i Jang, uspela je da „stvori 37 prasadi čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju“.

  „Sajens“ ističe da je nedostatak ljudskih organa za presađivanje toliki da svakodnevno u Sjedinjenim Američkim Državama u iščekivanju odgovarajućeg ljudskog donora umru 22 pacijenta.

  Tagovi:
  transplantacija, svinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga