07:08 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 91
  Pratite nas

  Naučnici veruju da će u budućnosti u telo ljudi moći da se ubacuje mini-uređaj s katalizatorskim karakteristikama kakve ima zlato, pa da će tako hemoterapija moći da se aktivira direktno u tumoru.

  Maleni komadi zlata mogu da se koriste u borbi protiv raka, pokazala su skorija istraživanja.

  Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu završili su studiju koja pokazuje da taj metal povećava efekt lekova koji se koriste u borbi protiv kancerogenih ćelija.

  Metoda još nije testirana na ljudima, ali se iz naučnog tima čuju nade da će uskoro početi da pomažu pacijentima koji prolaze hemoterapiju.

  Zlato je hemijski element koji ima sposobnost kataliziranja. Naučnici su otkrili da zlato u takvim slučajevima može da bude katalizator bez ikakvih propratnih oštećenja.

  „Otkrili smo nove karakteristike zlata koje sugerišu da taj metal može da se koristi kako bi otpuštao lekove u tumorima poprilično sigurno. Pred nama je još mnogo posla pre nego što metodu budemo mogli da predstavimo pacijentima, ali je ova studija svejedno veliki korak napred. Verujemo da će u budućnosti mini-uređaj s istim karakteristikama moći da se umeće u tela i da će tako moći direktno u tumorima da aktivira hemoterapiju i da omogući bolje očuvanje zdravih organa“, rekao je dr Asijer Unsiti Broceta sa Univerziteta u Edinburgu.

  Metoda je dosad isprobana na zebrastim ribama i pokazala se uspešnom. U sledećem koraku potrebno je utvrditi da li je metoda sigurna i za ljude i koji su njeni kratkoročni, a koji dugoročni efekti, piše „Dejli mejl“.

   

  Tagovi:
  kancer, lečenje, rak, zlato
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga