15:50 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 61
  Pratite nas

  Posle transfuzije krvi dobijene od sadašnjih ili nekadašnjih trudnica, ukupno je umrlo 3.969 bolesnika. Glavni uzrok bila je akutna ozleda pluća direktno povezana s transfuzijom.

  Naučnici iz „Sankvin risrča“ otkrili su da su transfuzije krvi od donora trudnica bile povezane s povećanim rizikom smrtnosti kod muških primatelja, za razliku od žena gde nije bilo nikakvih posledica.

  Istraživanje je obuhvatilo 31.118 pacijenata koji su primili 59.320 transfuzija crvenih krvnih ćelija u razdoblju od 2005. do 2015. godine u glavnim bolnicama u Holandiji. Upoređujući stope preživljavanja primatelja, pronašli su „statistički značajno povećanje mortaliteta kod muških pacijenta koji su transfuzijom primili crvene krvne ćelije“.

  Posle transfuzije krvi dobijene od sadašnjih ili nekadašnjih trudnica, ukupno je umrlo 3.969 bolesnika, pri čemu je glavni uzrok bila akutna ozleda pluća direktno povezana s transfuzijom.

  Istraživači su otkrili da su muškarci mlađi od 50 godina, koji su primili ovakvu transfuziju, imali 1,5 puta veću šansu da će umreti u roku od tri godine.

  Naučnici smatraju da je ovaj povišeni rizik od smrti posledica antitela koje trudnice stvaraju za vreme trudnoće.

  Trudnoća
  © Foto : Pixabay

  „Povezanost između povećane smrtnosti kod muških pacijenata koji su primili transfuziju od žena koje su bile trudne ukazuje na mogući mehanizam utemeljen na imunološkim promenama koje se javljaju tokom trudnoće“, rekao je dr Rutger Midelburg iz „Sankvin riserča“, izveštava „Telegraf“.

  Postoji i alternativno objašnjenje koje se temelji na razlici u količini železa između žena koje su prošle trudnoću i muškaraca. Neka istraživanja pokazuju da postoji i razlika u crvenim krvnim ćelijama između polova, napomenuo je on.

  U slučaju da se u novim istraživanjima pokažu iste posledice transfuzije krvi od donora sadašnjih ili pređašnjih trudnica, to bi moglo značiti da će se dogoditi velike promene u transfuzionoj medicini. Rezultati istraživanja su objavljeni u „Žurnalu američke medicinske asocijacije“.

  Tagovi:
  transfuzija, krv, trudnice, muškarci, zdravlje, nauka, Holandija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga