19:11 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 89
  Pratite nas

  Misteriozni veliki objekat koji dolazi iz drugog zvezdanog sistema skeniraće jedan od najvećih svetskih teleskopa koji ispituje znakove vanzemaljske tehnologije.

  Teleskop će ispitati misteriozni objekat koji će brzo proći preko našeg solarnog sistema da bi proverio da li objekat odašilje vanzemaljske signale. Ispitivanje počinje sutra u okviru globalnog astronomskog program koji traži dokaze da postoje druge civilizacije.

  Nebesko telo u obliku cigare je prvi put u oktobru primećeno u solarnom sistemu.

  „Prisustvo ovog objekta u okviru našeg Sunčevog sistema pruža jedinstvenu priliku da se ispita postojanje mogućih veštačkih predajnika i da demonstrira našu sposobnost da pratimo objekte koji se brzo kreću“, rekao je Andrev Sijemion, direktor istraživačkog centra Berkeli SETI. „Da li je ovaj predmet veštački ili prirodan, to je jedno od glavnih pitanja.“

  „Najverovatnije je prirodnog porekla, ali baš zato što je tako čudno, želeli bismo da proverimo da li ima bilo kakvih znakova veštačkog porijekla i da li emituje radio-signale, kaže Avi Loeb, profesor astronomije na Harvard.“

  „Ako otkrijemo veštački signal, stvari će odmah biti jasnije.“

  Teleskop, koji se nalazi u zapadnoj Virdžiniji, slušaće radio-signale preko četiri različita radio-frekvencijska opsega.

  Objekat nazvan Oumuamua se nalazi na udaljenosti od Zemlje dvostruko većoj nego od Sunca.

  Nebesko telo od 400 metara je deset puta duže nego što je široko, a mnogi astronomi smatraju da reč o međuzvezdanom asteroidu, ali je njegov oblik različit od bilo čega što se ranije videlo.

  Projekat „Breakthrough Listen“ pokrenuo je Stiven Hoking 2015. godine i finansira ga ruski milijarder Juri Milner.

  Projekat ispituje radio-signale koji dolaze od potencijalnih drugih civilizacija van našeg solarnog sistema

  Tagovi:
  međuzvezdani objekt, vanzemaljaci, signal
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga