17:02 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  15110
  Pratite nas

  Ozbiljna upozorenja o budućnosti i predviđanja katastrofe po čovečanstvo uzimaju sve veći zamah.

  Pismo upozorenja koje je prvobitno objavljeno u novembru do sada je potpisalo 20.000 naučnika. Reč je o dokumentu koji je postao jedan od najrazmatranijih naučnih spisa u istoriji, a njegovi potpisnici ističu da su konačno uspeli da utiču na politiku.

  Prvo upozorenje, sa 1.700 potpisa, stiglo je pre 25 godina od Unije zabrinutih naučnika, ali eksperti ističu da je situacija mnogo gora nego 1992. godine, ali i da su se gotovo svi poznati problemi znatno pogoršali.

  Čovečanstvo se i dalje suočava sa egzistencijalnim problemima i velikom potrošnjom ograničenih resursa, ističu naučnici. Naučnici, mediji i lenji stanovnici se ne bore protiv toga, ističe se u novom pismu objavljenom u časopisi „Biosajens“.

  Ako nešto uskoro ne bude preduzeto, doći će do katastrofalnog gubitka bioraznolikosti i neograničenih količina ljudske bede, ističu u saopštenju.

  Naučnici su sada dopisali deo u kojem navode da, zajedno sa ekonomistima, moraju da preusmere svoj fokus sa podsticanja rasta na očuvanje planete.

  Profesor Vilijam Ripl u ime svih naučnika koji su potpisali pismo ističe da je njihovo upozorenje čovečanstvu imalo veliki odjek i da su pismom „pogodili u centar“ uspevši da privuku pažnju kako naučnih zajednica, tako i javnosti. 

   

  B 92

  Tagovi:
  naučnici, upozorenje, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga