22:46 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  168
  Pratite nas

  Američkom astronautu Skotu Keliju DNK je delimično izmenjena nakon godinu dana provedenih u svemiru, potvrdila je NASA. Sedam odsto njegovih gena se nije vratilo u stanje u kom je bilo pre nego što je odleteo na godinu dana dugu misiju.

  Skot i njegov brat blizanac Mark Keli, takođe astronaut, bili su subjekti istraživanja čiji je cilj bio da utvrdi šta se tačno dešava sa telom posle godinu dana provedenih u svemiru.

  Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Skot je ostao od marta 2015. do marta 2016, a za to vreme je Mark bio na Zemlji. To je ujedno bila i poslednja Skotova misija, koji je tokom svoje karijere proveo ukupno 520 dana u svemiru.

  Istraživači su proučavali Skotov boravak u svemiru sa psihološke i fiziološke strane, poredeći rezultate sa njegovim bratom koji je ostao na Zemlji.

  Deset timova predstavilo je preliminarne rezultate prošle godine, a ove godine su oni i potvrđeni.

  ​„Šta? Moja DNK se promenila sedam odsto. Ko bi rekao? Ovo su možda i dobre vesti, sada više ne moram Marka da zovem svojim identičnim bratom blizancem“, našalio se Skot na Tviteru nakon što je saznao za rezultate.

  Zbog boravka u svemiru Skotovi geni pretrpeli su promene usled manjka kiseonika, češćih upalnih procesa i iznenadnih promena u unošenju hranljivih materija.

   

  RTS

  Tagovi:
  Skot Keli, astronaut
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga