05:50 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 551
  Pratite nas

  Isplivao ispod naslaga peska posle 14 vekova, izgubljeni grad Adulis konačno je izašao na svetlost dana i postaće prvi nacionalni arheološki park Subsaharske Afrike, što je događaj koji bi mogao revitalizovati ovu teritoriju sa turističke i ekonomske tačke gledišta.

  Arheolozi polako kroz slojeve blata, peska i žbunja otkopavaju gradske zidine grada koji se pruža na površini od oko 40 hektara, u potpunosti izgrađenog od kamena u skoro savršenom stanju.

  Dosad je otkopan samo jedan procenat drevnog grada, lociranog na jugozapadnoj obali Eritreje duž Crvenog mora. Reč je zajedničkom italijansko-eritrejskom projektu nazvanom „Afrička Pompeja“, koji su pre desetak godina pokrenuli italijanski antropolozi i arheolozi Alfredo i Anđelo Kastiljoni.

  „Kao što Pompeja leži ispod nekoliko metara naslaga vulkanskog pepela, tako je i Adulis zatrpan sa nekoliko metara naslaga blata, još od katastrofalnog cunamija koji je ga je uništio u 7. veku nove ere“, rekla je za italijansku redakciju Sputnjika arheolog dr Serena Masa, direktorka misije.

  Ona je dodala da je italijansko-eritrejski tim, u saradnji sa najznačajnijim italijanskim univerzitetima, već iskopao antičke spomenike, ali da je to samo delić onoga što ovaj grad može da ponudi.

  Zapanjujuće otkriće. Tim italijanskih arheologa otkopao antički lučki grad kraljevstva Aksum - Adulis, praktično u perfektnom stanju.
  © Foto : ANSA
  Zapanjujuće otkriće. Tim italijanskih arheologa otkopao antički lučki grad kraljevstva Aksum - Adulis, praktično u perfektnom stanju.

  „Tek treba da otkrijemo privatne kuće i nekropole od kojih očekujemo više informacija, jer sadrže stvari koje su obično netaknute, pored skeleta, što će nam omogućiti da izučavamo gradsku populaciju“, rekla je dr Masa.

  Tagovi:
  arheolozi, arheologija, Eritreja, Italija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga