02:51 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 77
  Pratite nas

  Lutajuća zvezda „Glisi 710“ stići će do Sunčevog sistema nekoliko desetina hiljada godina ranije nego što se verovalo, tvrde španski naučnici.

  Nova računica španskih naučnika pokazuje da će poznata zvezda lutalica, koja juri prema Sunčevom sistemu, prići Suncu na manju udaljenost nego što se to donedavno mislilo.

  Prema novim proračunima, patuljasta zvezda „Glisi 710“ trebalo bi do Sunčevog sistema da stigne za 1,29 miliona godina, umesto za 1,36 miliona, što je daleka budućnost koju neće doživeti ni najdalji potomci današnjih ljudi.

  Ona bi trebalo da prođe kroz spoljni deo Sunčevog sistema, poznat kao Ortov oblak. „Glisi“, koja se kreće svemirom bez uticaja gravitacije, ima brzinu od 51.500 kilometara na čas kroz Mlečni put.

  Još od 1996. godine poznato je da „Glisi“ putuje prema Sunčevom sistemu, međutim, naučnici su tek pre nekoliko godina prikupili dovoljno podataka za preciznije izračunavanje njene udaljenosti i brzine.

  Stručnjaci smatraju da „Glisi 710“ ne predstavlja opasnost čak ni za daleke potomke ljudi.

  Naime, ta zvezda ima masu koja iznosi samo 60 odsto mase Sunca, tako da će svojom gravitacijom moći da utiče samo na tela u okolini od 40 astronomskih jedinica (udaljenost od Sunca do Zemlje).

  Drugim rečima, mogla bi da izazove samo poremećaje u Ortovom oblaku, kroz koji će proći na udaljenosti od 4.303 astronomske jedinice od Sunca.

  Poređenja radi, to je 100 puta dalje od razdaljine između Plutona i Sunca.

  B92

  Tagovi:
  Sunčev sistem, zvezda, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga