19:01 07 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Jupiter i njegova dva satelita Evropa i Ganimed. Otkrićem Ganimeda 1610. godine, Galileo Galilej je uspeo da dovede u pitanje geocentrični pogled na svet, kakav je zastupala Katolička crkva

  Oko Jupitera pronađeno još deset novih meseca

  © Flickr / MARK KILNER
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 221
  Pratite nas

  Astronomi i dalje otkrivaju mesece oko Jupitera, a u najnovijem otkriću uočili su ih deset, čime je ukupan broj prirodnih satelita u orbiti ove planete povećan na 79.

  „Nismo odmah shvatili o čemu se radi. Bila je potrebna čitava godina da bismo utvrdili kakvi su to objekti“, kaže Skot Šepard iz Karnegijevog instituta za nauku u Vašingtonu, koji je predvodio astronomski tim, prenosi AP.

  Jupiterovi meseci nisu ranije primećeni jer su majušni, a astronomi nisu znali da li su to zaista meseci ili pak asteroidi koji prolaze pored ove džinovske gasovite planete. Danas je potvrđeno da su, kako se ispostavilo, svih deset tela zaista meseci.

  Astronom Garet Vilijams iz Centra za male planete Međunarodne astronomske unije smatra da Jupiter možda ima čak još meseca oko sebe, ali su oni mali pa se ne vide.

  „Samo ih nismo dovoljno osmatrali“, kaže Vilijams, koji je pomogao u potvrđivanju orbita meseca.

  Naučnici su mišljenja da Jupiter deluje kao vakuum, usisavajući sve što se oko njega nađe, a meseci su zapravo — ostaci.

  Za najnovije otkriće i njegovu potvrdu korišćeni su teleskopi u Čileu, na Havajima i u Arizoni.

  Okružen sa 79 meseca, od kojih je Galileo Galilej otkrio četiri najveća 1610. godine, Jupiter je planeta sa najviše takvih tela oko sebe u našem solarnom sistemu, a slede Saturn sa 61, Uran sa 27 i Neptun sa 14.

  Mars ima dva meseca, Zemlja jedan, dok Merkur i Venera nemaju nijedan.

  Tanjug

  Tagovi:
  Jupiter
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga