15:57 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 314
  Pratite nas

  Nuklearna energija je „smešno skupa“ u poređenju sa solarnom energijom i ne mogu se porediti sa finansijskog stanovišta, rekao je Nobuo Tanaka, bivši šef Međunarodne agencije za energiju (IEA).

  Tokom predavanja na simpozijumu u Tokiju Tanaka je napomenuo da je nuklearna energija krajnje „nekonkurentna“ u poređenju sa proizvodnjom solarne energije u smislu troškova za izgradnju ili proširenje nuklearnih postrojenja, prenosi „Asaši Šimbun“.

  „Bio sam šokiran kada sam čuo da IEA kaže da ’sunčeva energija postaje najjeftiniji izvor električne energije u mnogim zemljama‘ u izveštaju iz 2017. godine“, kazao je Tanaka, danas poznati advokat za nuklearnu energiju.

  Troškovi nuklearnih elektrana su u porastu od zemljotresa i cunamija na istoku Japana 2011. godine, koji su oštetili nuklearnu elektranu Fukušima 1, kojom upravlja „Tokio elektrik pauver ko“.

  „Izgradnja nove nuklearne elektrane je preskupa, jer će koštati više od jedan bilion jena (8,98 milijardi dolara) kako bi instalirali samo jedan reaktor“, rekao je Tanaka.

  Taj stručnjak je takođe istakao da je ponovno pokretanje nuklearne elektrane Kašivazaki-Kariva u prefekturi Nigati (isključena posle zemljotresa 2011) veoma teško zbog „nedostatka razumevanja u javnosti“.

  Nekadašnji zvaničnik IEA je pomenuo i reaktor sledeće generacije, rekavši da bi Japan trebalo da se trudi da povrati poverenje javnosti zajedničkim razvojem ekonomski efikasnog reaktora sa drugim zemljama kao što su Sjedinjene Države. Jedan takav tip sledeće generacije je visokotemperaturni gasni reaktor, koji je sigurniji i ekonomičniji od reaktora koji se trenutno koriste, jer koristi gas helijum za hlađenje umesto vode.

  Slično:

  Saznajte kakva vam je energija uz samo jednu čašu vode
  Otvaranje izložbe „Ekspo 2017: Energija budućnosti” u Astani
  Da li tamna energija uopšte postoji
  Tagovi:
  solarna energija, nuklearna energija, konkurentnost, tržište, proizvodnja, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga