14:50 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 36
  Pratite nas

  Naučnici koji borave u zajedničkoj francusko-italijanskoj polarnoj stanici „Konkordija“ nedavno su demonstrirali ozbiljnost antarktičkog mraza koristeći posudu sa rezancima.

  Fotografije su postavljene na stranici Evropske svemirske agencije na Fejsbuku koju „Konkordija“ koristi za objavljivanje rezultata istraživanja. Viljuška sa rezancima koja se smrzla iznad posude pokazuje kako se nešto što bi trebalo da bude ukusan obrok pretvara u čudnu figuru.

  Na drugoj fotografiji vidi se nasmejani polarni istraživač koji se našalio rečima da na tako niskim temperaturama nije potrebno ohladiti obrok.

  ​„Konkordiju“ koristi Evropska svemirska agencija kako bi testirala izdržljivost ljudi na niskim temperaturama pre odlaska na misije u kosmos. Oponašaju se ekstremni uslovi u svemiru sa kojima se susreću kosmonauti, poput visoke nadmorske visine i manjka kiseonika.

  Sadašnja francusko-italijanska misija trebalo bi da sakupi podatke kako se ljudska tela adaptiraju na takve uslove, ne bi li došli do informacija korisnih za buduće kosmičke misije.

  Na sajtu Evropske svemirske agencije navodi se da će proučavanje efekata izolacije i vazdušnog pritiska pomoći u slanju misije na Mars.

  Tagovi:
  kosmonauti, misija, Evropska svemirska agencija, Antartik, Mars, Italija, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga