20:48 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1310
  Pratite nas

  Ruski kosmonaut Aleksej Ovčinjin, koji se nalazio u svemirskom brodu „Sojuz MS-10“ koji je doživeo nesreću, govorio je za RT o tom događaju.

  On je objasnio da se u normalnoj situaciji tokom lansiranja u direktnom prenosu iz kapsule „mogu videti potreskivanje i vibracije“.

  „Ali mi smo osećali da su se nakon odvajanja prve faze te vibracije nastavile i, shodno tome, odmah je proradila signalizacija za uzbunjivanje i bilo je jasno da je ovo vanredna situacija“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, nakon uzbune postalo je jasno da let ne može da se nastavi i da sada predstoji „balističko sletanje“.

  Ovčinjin je objasnio da je uz pomoć posebne ručice neophodno „izdati nekoliko komandi kako bi se duplirao rad sistema u slučaju opasnosti“.

  „Upravo smo to uradili, postupali u skladu sa vanrednom situacijom i sve se dalje odvijalo kako treba: balističko sletanje, otvaranje padobrana, padanje sa padobranom, odvajanje frontalne toplotne zaštite, podešavanje sedišta. Onda smo se pripremali za sletanje“, dodao je on. 

  Ruski kosmonaut opisao je šta je osetio kada je raketa u kojoj se nalazio na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici doživela havariju.

  „Zamislite da vam na grudi stave betonski blok sedam puta teži od vas“, opisao je Ovčinjin preopterećenje tokom balističkog sletanja i dodao da astronauti preživljavaju i veća opterećenja tokom obuke.

  Ovčinjin je opisao i reakciju američkog astronauta tokom leta.

  „Moram da kažem da je Nik bio sjajan. Tokom čitavog našeg leta koji je trajao nešto više od 19 minuta od momenta lansiranja do trenutka sletanja, on je bio na visini zadatka, podržavao je, pomogao, odgovarao na zahteve zemlje. A nakon što smo se sleteli, kada su nas pronašli timovi za pretragu i izvukli iz kapsule za sletanje, nisam mu video strah na licu. On je bio sjajan. Postupao je ispravno“, istakao je Ovčinjin.

  On je dodao da svoju posadu smatra usaglašenom i želeo bi da sledeći put poleti upravo sa Nikom Hejgom.

  „Roskosmos“ objavio kada će na MSS biti poslata sledeća posada

  Naredna posada otići će se na Međunarodnu svemirsku stanicu početkom decembra, izjavio je izvršni direktor „Roskosmosa“ za programe sa posadom Sergej Krikaljov.

  Pre nesreće rakete „Sojuz FG“ sa svemirskim brodom „Sojuz MS-10“, lansiranje sledećeg broda bilo je planirano za 20. decembar.

  „Sledeći let planiran je u decembru, ali ćemo se sada potruditi da ovaj let malo porani — početkom decembra poleteće posada koja je za tada planirana“, objasnio je Krikaljov u intervjuu za televiziju RT.

  Prema njegovim rečima, posada koja se sada nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici će se malo zadržati kako bi smena bila duža“.

  Havarija na raketi-nosaču „Sojuz FG“, koja je lansirana sa kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu, dogodila se 11. oktobra. Raketa je trebalo da stigne do Međunarodne svemirske stanice, a havarija se dogodila u 121. sekundi leta, na visini od 47 kilometara.

  Kosmonauti Rus Aleksej Ovčinjin i Amerikanac Nik Hejg uspeli su da se evakuišu i da se u spasilačkoj kapsuli prizemlje 25 kilometara od kazahstanskog grada Džezgazgana, gde inače po povratku iz kosmosa sleću kosmonauti.

  Tagovi:
  Sojuz MS 10, MSS, Aleksej Ovčinjin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga