13:08 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 410
  Pratite nas

  Ruski naučnici otkrili su da dodavanjem „hormona sna“, odnosno melatonina u lekove protiv raka na bazi vitamina A pojačava njihovo dejstvo i pomaže u smanjenju nivoa toksičnosti, prenosi list „Internešenel džurnal of molekjular sajensis“.

  Kako se navodi, naučnici su proučavali kako kombinacija melatonina i smanjene koncentracije retinoinske kiseline utiču na razvoj tumorskih ćelija akutne leukemije kod čoveka. 

  Naime, njihova kombinacija je rezultirala smanjenjem broja ćelija raka za 70, a deljenje ćelija za 64 odsto, precizirala je Olga Krestinina iz Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku pri Ruskoj akademiji nauka. 

  Inače, melatonin je hormon odgovoran za regulisanje spavanja, a ujedno je i jak antioksidant koji može da uništi agresivne molekule unutar ćelija. 

  Naučnici su smanjili dozu retinoinske kiseline i dodali veliku količinu melatonina, a zatim su tu kombinaciju supstanci uveli u kulturu ćelija obolelih od raka, dobijenih iz malignog tumora pacijenta, koji je umro od akutne mijelocitne leukemije. 

  Eksperimenti su pokazali da kombinacija tih preparata efikasno uništava ćelije raka čak i nakon što je koncentracija retinoinske kiseline smanjena 100 puta u poređenju sa količinom vitamina A, koji se danas koristi u borbi protiv raka. 

  Kako naučnici objašnjavaju, kombinacije melatonina i retinoinske kiseline su naročito efikasno suzbijali sintezu proteina Bcl-2, koji štiti ćelije obolele od raka od „samouništavanja“.

  S obzirom na to da je melatonin prisutan u ljudskom organizmu i da je njegov uticaj na telo dobro istražen, može se očekivati da lekovi uskoro uđu u fazu kliničkih ispitivanja.

  Tagovi:
  lek, naučnici, rak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga