12:46 22 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Magla

  Šta se dogodilo na Zemlji kada se pre 1.500 godina spustila misteriozna magla

  © Pixabay
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  12028

  Godina 536, kada je Evropu, Aziju i Srednji istok pogodila misteriozna magla, nakon čega je usledilo 18 meseci mraka, bila je najteža za čovečanstvo, tvrdi harvardski stručnjak Majkl Mekormik.

  Prema najnovijem istraživanju, misteriozna magla najverovatnije je bila uzrokovana erupcijom vulkana na Islandu. Erupcija je zasula pepelom veliki deo severne polulopte, a onda su usledile još dve velike erupcije, u 540. i 547. godini. Nakon toga, pojavila se kuga.

  Sneg koji je tada pao na teritoriji današnje Kine izazvao je veliku glad pošto su uništeni usevi, pa je i tokom narednih nekoliko godina bila nestašica hleba.

  Letnja temperatura pala je za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusovih i sve do 640. godine nije bilo poboljšanja.

  U današnjoj Evropi 536. godina, tvrdi Mekormik, bila je „početak jednog od najtežih perioda za život“. Međutim, Mekormikova tvrdnja u suprotnosti je sa nekim drugim istoričarima koji tvrde da je najteža bila 1349. godina, kada je kuga poharala Evropu.

  Deo istoričara kao najtežu godinu u istoriji čovečanstva navode 1918, kada je španska groznica ubila do 100 miliona ljudi, navode naučni portali, prenosi Tanjug pisanje N1.

  Kajli Harper, istoričar srednjovekovne i rimske istorije sa Univerziteta Oklahoma, navodi da je „zapis“ katastrofa koji je otkriven u ledu glečera omogućio razumevanje lančane povezanosti ljudskih i prirodnih uzroka, koji su doveli do pada Rimskog carstva.

  Tagovi:
  magla, Zemlja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga