17:25 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  137
  Pratite nas

  U južnoameričkoj državi Peru otkrivena je nova masovna grobnica pretkolumbovske kulture Čimu sa ostacima dece i lama, saopštio je peruanski arheolog Gabrijel Prijeto.

  „Pronašli smo posmrtne ostatke 132 dece i 262 lame. Najnovija vest je da je desetoro iz 132 dece pripadalo vodećem sloju Čimu kulture. Na sebi su imali veoma kvalitetnu, ukrašenu odeću i kape od perja“, izjavio je arheolog.

  Prema rečima Prijeta, koji rukovodi grupom istraživača, arheolozi vode istraživanja na severu Perua. Arheolog je istakao da otkriveni ostaci pripadaju deci uzrasta od 6 do 14 godina, i da je to otkriće rezultat istraživanja, koja su počela 2016. godine pod rukovodstvom „Nacionalne geografije“. Kako je izjavio, posmrtni ostaci ukazuju na to da u kulturi Čimu nisu žrtvovana samo deca iz nižih društvenih slojeva nego su i „Čimu vođe žrtvovale svoju decu“, o čemu svedoče ostaci raskošne odeće. Smatra se da su se u to vreme ljudske žrtve prinosile kako bi se pripadnici kulture oslobodili od nepovoljnih prirodnih pojava.

  Inke
  © Foto : Bikoulis et al. /Antiquity 2018

  Prema rečima arheologa, žrtvovanje dece imalo je važnu ulogu ne samo tokom religioznih rituala nego je to uticalo i na „zanatsku industriju“.

  „Baš kao što su Egipćani razvili pogrebnu industriju stvarajući monumentalne mauzoleje ili sarkofage, čini se da je i Čimu kultura nastojala da njihove žrtave budu prinošene sa ukrašenim tkaninama, metalnim artefaktima, egzotičnim perjem iz Amazonije“, dodao je Prijeto.

  Ranije su arheolozi u Peruu otkrili dokaze o najmasovnijem žrtvovanju dece u Americi. Prema rečima naučnika više od 140 dece i 200 mladih lama žrtvovano je tokom jednog rituala, pre oko 550 godina u eri postojanja slabo izučavane kulture Čimu. Mesto žrtvovanja, poznato kao Huančakito, nalazi se na litici sa pogledom na Tihi okean na severu Perua.

  Tagovi:
  arheološki nalazi, Peru
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga