01:00 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka

  Nije kometa ni asteroid: Ugledni astronom sa Harvarda žestoko kritikovan zbog stavova

  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1328
  Pratite nas

  Uprkos snažnom protivljenju naučne zajednice, astrofizičar i kosmolog Avi Loub, šef Odeljenja za astronomiju na Univerzitetu Harvard, nastavlja da zastupa teoriju da je svemirski objekat nazvan Oumuamua, koji se nalazi u međuzvezdanom prostoru, i prolazi kroz Sunčev sistem Zemlje, deo svemirskog broda vanzemaljaca.

  On tvrdi da su ostali astronomi izgubili svoju „dečačku radoznalost“ i da su previše uplašeni mogućnosti da nisu u pravu.

  U intervjuu koji je nedavno dao za „Čikago tribjun“, Avi Loub je saopštio da radi na jednačini koja će dokazati da je neobičan međuzvezdani objekat — Oumuamua — koji se trenutno kreće orbitom Jupitera, zaista deo vanzemaljskog svemirskog broda.

  On ne smatra da je Oumuamua kometa ili asteroid, kao što njegove kolege pretpostavljaju, već da je „lagano jedro koje je nekada pokretalo napredan tehnološki uređaj“. Loub ističe da se međuzvezdani objekat kreće previše brzo za jednu inertnu stenu, kao da ga nešto gura otpozadi.

  Astronom sa Harvarda odbacuje mogućnost da je u pitanju kometa, budući da objekat nema ništa što podseća na rep komete.

  Loub veruje da je u pitanju „kilometar dugačko i jedan milimetar tanko i lagano obloidno jedro“, koje je toliko lako da je u stanju da „uhvati“ sunčeve zrake i da ih iskoristi kao pogon za kretanje kroz svemir.

  Ovakvi stavovi uglednog astronoma Avija Louba o svemirskom objektu Oumuamua nailaze na žestoke kritike njegovih kolega, koji ga optužuju za senzacionalizam i objavljivanje teorija u koje ni sam ne veruje.

  Tagovi:
  deo, vanzemaljaci, brod
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga