21:24 22 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Maketa transportnog svemirskog broda sa posadom nove generacije Federacija u kompaniji Energija

  Rusija napravila sistem za kontrolu zračenja u Zemljinoj orbiti

  © Sputnik / Vitaliy Belousov
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1401
  Pratite nas

  Rusija je napravila sistem za kontrolu radijacije u kosmičkom prostoru oko Zemlje i spremna je da podeli dobijene podatke sa Evropom, saopštio je direktor Naučno-istraživačkog instituta za nuklearnu fiziku „D. V. Skobeljcin“ Mihail Panasjuk.

  „Rusija je stvorila sistem za kontrolu radijacije u kosmičkom prostranstvu oko Zemlje na različitim orbitama — od niskih do geostacionarnih. Ovo je veliko dostignuće“, izjavio je Panasjuk.

  Prema njegovim rečima, kako bi došli do toga, postavili su dozimetre zračenja na ruske svemirske letelice koje se nalaze na raznim orbitama, na primer na niskoorbitalne „Meteore M“, srednjeorbitalne „Glonase“ i geostacionarne „Elektro L“.

  Ruski naučnici su spremni da podele ove informacije sa evropskim kolegama, sa kojima imaju potpisan sporazum o saradnji. U Evropi, u okviru projekta CRREAT, koji je pokrenula Evropska unija, u toku je rad na proučavanju efekata kosmičkog zračenja na živu i neživu materiju, kao i na Zemljinu atmosferu.

  Planeta Zemlja ima dva pojasa zračenja — na visini od četiri hiljade i 17 hiljada kilometara. Oni štite Zemlju od teških naelektrisanih čestica koje potiču od Sunca i galaksije.

  Tagovi:
  radijacija, zračenje, kontrola, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga