21:01 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  81220
  Pratite nas

  Novosađanin Ljubiša Krunić dobitnik je zlatne medalje na prestižnom Međunarodnom sajmu izuma i novih tehnologija „Arhimedes“, koji se održava u Moskvi. „Ljubišina matematika“ prepoznata je kao sistem koji bi mogao da uđe i u ruske škole.

  Završio je Tehnološki fakultet, dve decenije je živeo u Španiji od sistema vežbi za telo, koji je on izmislio. U Srbiji je već petnaest godina bez posla, pa vreme provodi uz drugačije vežbe, uz najveću ljubav, matematiku, a ta mu je ljubav poslednjih godina donela i svetsku slavu.

  Krunić kaže da su Rusi veoma zainteresovani da njegov sistem računanja uvedu u školski program.
  © Foto : Ljubiša Krunić
  Krunić kaže da su Rusi veoma zainteresovani da njegov sistem računanja uvedu u školski program.

  Kako je počelo...

  Njegovo prvo otkriće u vezi je sa četiri računske radnje: sa dizanjem brojeva na bilo koji stepen, sa vađenjem bilo kog korena, sa množenjem i sa deljenjem, i to sve može da se uradi na mnogo jednostavniji način od onog koji svetska nauka poznaje, uz „Ljubišinu matematiku“.

  „Da bi otkriće približio deci, napravio sam tablice u koje se upisuju veliki brojevi, od recimo desetak cifara, a onda se jednostavno množi svaka cifra sa svakom cifrom“, kaže Krunić.

  „To sam i pretočio u knjigu za treći i četvrti razred Osnovne škole. Metod je toliko jednostavan, da učenik, koji je na kraju četvrtog razreda, uz taj udžbenik može da prevaziđe najbolji računar ili kalkulator koji je trenutno na tržištu, a koji ima mogućnost računanja sa 12 cifara“, objašnjava naš sagovornik.

  Trijumf i u Kini

  Za ovaj sistem računanja Krunić je dobio medalju u Kini na Svetskom takmičenju 2017. godine. Na isto takmičenje vratio se i prošle godine i predstavio, kako kaže, teoremu koja menja svet: „Tačno Pi“.

  Diploma za prvo mesto na 22. Internacionalnom sajmu izuma i novih tehnologija Arhimedes u Moskvi.
  © Foto : Ljubiša Krunić
  Diploma za prvo mesto na 22. Internacionalnom sajmu izuma i novih tehnologija "Arhimedes" u Moskvi.

  „’Pi‘ je koren iz sistema koji se koristi, mi koristimo dekadni sistem brojeva. ’Pi‘ može da bude i 2,3,4,5, ili bilo koji broj, naravno, u drugom sistemu brojeva. Ako je sistem brojeva 4, onda je ’Pi‘ 2, zato što je koren iz četiri — dva. Vrlo je jednostavno, to sam dobro obrazložio, i to sa desetak matematičkih dokaza“, objašnjava Krunić.

  Otišao je i korak dalje, pa je svoju teoremu da je njegovo „Pi“ zaista tačno potkrepio sa tri vrste fizičkih dokaza. U jednom je koristio prohromski lim, koji ima homogenu strukturu. Iz istog dela lima, prema svojoj formuli, izrezao je krug i kvadrat — i dobio istu težinu.

  Sve je moguće preko — „Pi“

  Ove godine dobio je zlatnu medalju na Globalnom forumu pronalazača na Kipru, a jedinstveni sistem računanja poneo je u Moskvu na „Arhimedes“, najprestižnije svetsko takmičenje.

  Laureat sa domaćinima ispred štanda kompanije koja je proizvela 70 odsto ruskih satelitskih sistema.
  © Foto : Ljubiša Krunić
  Laureat sa domaćinima ispred štanda kompanije koja je proizvela 70 odsto ruskih satelitskih sistema.

  U Rusiji se predstavio prvi put, pa je odlučio da prikaže svoje prvo otkriće, četiri računske radnje — „Ljubišinu matematiku“, a za Sputnjik kaže da je i do njih došao preko broja „Pi“, da ih je iz njega izvukao, jer pomoću tog imaginarnog broja moguće je, tvrdi, izračunati bilo koji stepen ili koren.

  Moskovski „Arhimedes“ je izuzetno jako takmičenje, na koje dolaze ljudi iz celog sveta. Ima i Internacionalni pronalazački klub, u koji je naš sagovornik primljen prošle godine, na šta je vrlo ponosan.

  Dodaje da svako može da izmisli neko „Pi“, ali da se samo jedno uklapa u celu matematiku. Iako je zlato iz Rusije, zemlje u kojoj se nauka najviše ceni, tek planira da ide na svetska takmičenja i da predstavi sisteme računanja koji će pomoći mnogima, a najviše deci.

  Krunić je i dobitnik zlatne medalje na Sajmu pronalazaštva Novo vreme koji se održava u Sevastopolju.
  © Foto : Ljubiša Krunić
  Krunić je i dobitnik zlatne medalje na Sajmu pronalazaštva "Novo vreme" koji se održava u Sevastopolju.

  U Srbiji važi druga matematika...

  „Za narednih 12 godina imam dovoljno naučnih otkrića. U svetsku arenu sam tek izašao sa prvim, a na Svetsko prvenstvo u Kini sa drugim. Do sada sam dobio osam sertifikata o autorstvu, ali u svakom od njih ima više otkrića, radi se o brojnim izumima, iznenađujućim“, otkriva nam Krunić.

  Svoje izume pretočio je u deset knjiga. Kaže da su Rusi veoma zainteresovani da njegov sistem uvedu u obrazovanje, što u Srbiji nije slučaj. Imao je susrete sa nadležnima, ali niko od njih nije bio dovoljno zainteresovan da „Ljubišinu matematiku“ uvede u školski program.

  „U Srbiji me ne prepoznaju ni država, ni mediji. Interesantno je da u svojoj zemlji nikada nisam nagrađen za neki od matematičkih izuma“, primećuje Krunić na kraju razgovora za Sputnjik.

  Tagovi:
  nagrada, matematika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga