03:28 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 521
  Pratite nas

  Svemirski brod „Meteor M 2.2“ na raketi-nosaču „Sojuz 2.1b“ uspešno je lansiran sa kosmodroma „Vostočni“ u Amurskoj oblasti Rusije.

  Međuorbitalni tegljač „Fregat“ sa ruskim meteorološkim satelitom „Meteor M“ broj 2.2 i sa 32 mala satelita odvojio se od treće faze rakete „Sojuz 2.1b“.

  Očekuje se da će, 50 minuta nakon poletanja, raketa izaći u orbitu na visinu od 832 kilometra. Tegljaču će biti potrebno još 3 časa i 30 minuta da izvede u orbitu satelite Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Tajlanda, Češke, Švedske, Francuske, Estonije i Ekvadora, kao i ruske „Sokrat“, „VDNH-80“ i „AmurSat“.

  Ovo je prvo ovogodišnje lansiranje sa novog ruskog kosmodroma. Poslednje lansiranje sličnog satelita „Meteor-M“ broj 2-1 sa kosmodroma „Vostočni“ u novembru 2017. godine bilo je neuspešno. Raketa je normalno lansirana sa satelitom i sa 18 malih uređaja, ali tegljač nije uspeo da ih izvede u orbitu, zbog pogrešnih algoritama.

  Lansiranje satelita posmatrali su sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, vicepremijer Jurij Borisov i direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

  Kosmodrom „Vostočni“ je prvi u Rusiji civilni kosmodrom predviđen za pripremu i lansiranje svemirskih brodova u naučne, socijalno-ekonomske i komercijalne svrhe.

  Tagovi:
  kosmodrom Vostočni, poletanje, kosmos
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga