02:07 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 220
  Pratite nas

  Deca, kojoj roditelji u ranom detinjstvu čitaju knjige i sa kojom rešavaju matematičke zadatke, uspešna su u školi i postižu značajnije uspehe u životu nego njihovi vršnjaci, utvrdili su naučnici sa Univerziteta u Bambergu, piše list „Izvestija“.

  Kako se navodi, naučnici su skoro 10 godina pratili živote 200 dece u Nemačkoj, a rezultate istraživanja su objavili u magazinu „Skul efektivnes end skul impruvment“.

  Rezultati su pokazali i da se prilikom čitanja knjiga stiču jezičke veštine koje poboljšavaju i matematičke sposobnosti deteta.

  Naučnici su sproveli niz testova među decom uzrasta od tri do pet godina, procenjujući kakve su njihove govorne sposobnosti i kako rešavaju različite logičke zadatke.

  Osim toga, stručnjaci su prikupili i podatke od roditelja — pitali su ih na koji način se bave decom, da li im čitaju knjige i na koje teme.

  Kada su sva deca navršila 12 ili 13 godina, naučnici su ponovo izvršili testiranja i sumirali rezultate eksperimenta.

  Ispostavilo se da je moć knjige približno ista bez obzira na imovno stanje, socijalni status, pol deteta, tip porodice i druge faktore.

  Stručnjaci Američke psihološke asocijacije ranije su izjavili da su deca koja više vole muziku od egzaktnih nauka — uspešnija u školi.

  Tagovi:
  uspeh, škola
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga