22:47 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 292
  Pratite nas

  Izraelski arheolozi pretpostavljaju da su pronašli filistejski grad Ziklag, u kome se, prema biblijskoj priči, skrivao David kada ga je progonio car Saul.

  Tokom iskopavanja na jugu zemlje, istraživači sa Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu, Makvari univerziteta iz Sidneja i iz Izraelske uprave za antikvitete, otkrili su ruševine filistejskog naselja, a iznad njih i građevine iz poznijeg vremena, kao i predmete koji datiraju iz vremena vladavine cara Davida.

  „Postoji 12 različitih verzija o mestu gde se nalazi grad Ziklag. Ali ni u jednom od tih mesta nije bilo tragova smenjivanja filistejskih naselja i naselja cara Davida. Pronađeni su samo tokom iskopavanja u mestu Kirjat Gat“, navodi se u saopštenju za štampu.

  U filistejskom sloju, koji datira iz 12. i 11. veka pre nove ere, naučnici su pronašli ostatke masivnih kamenih građevina, alata, posuda i uljanih lampi.

  „Iznad ostataka filistejskog grada otkriveno je poljoprivredno naselje, koje datira iz vremena cara Davida, a to je početak 10. veka pre nove ere. Njegova istorija je prekinuta strašnim požarom, koji je uništio građevine. U različitim prostorijama pronađeno je oko stotinu celih keramičkih posuda“, opisuju naučnici svoje pronalaske.

  U starozavetnim tekstovima Ziklag se spominje više puta. David je živeo u tom gradu, dok se skrivao od cara Saula. Odatle je otišao u Hebron, gde je bio imenovan za cara. Osim toga, u Bibliji je opisan i napad Amalika na Ziklag, koji su ga zapalili, a zatim i zarobili stanovništvo.

  Tagovi:
  arheologija, Izrael
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga