08:22 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  27113
  Pratite nas

  Prema novim istraživanjima, postoji mogućnost da je ‘kosmička eksplozija‘ poput događaja zabeleženog u Tunguziji razorila drevnu srednjoistočnu civilizaciju u deliću sekunde, što bi mogao biti zastrašujući primer krhkosti života na Zemlji. Za teoretičare zavere to je pak novi dokaz o nuklearnom sukobu u drevnim vremenima.

  Analiza 3.700 godina starih arheoloških dokaza sa jordanskog projekta iskopavanja nalazišta Tal el Hamam pokazuje da je neki „termički silovit“ eksplozivni događaj „razorio površinu od otprilike 500 kilometara kvadratnih“ severno od Mrtvog mora, gotovo trenutno izbrisavši naprednu civilizaciju koja je tamo postojala milenijumima.

  „S obzirom na nepostojanje udarnog kratera, istraživački tim smatra da je to razaranje bilo uzrokovano niskom eksplozijom, ne više od jedan kilometar iznad tla.“

  © CC0 / Pixabay
  Eksperti još ne mogu da odgonetnu šta je mogao biti uzrok eksplozije

  Eksplozija je bila tako silovita da se cirkon sadržan u grnčarstvu te civilizacije pretvorio u gas, zahvaljujući temperaturama i do 4.000 stepeni Celzijusa. Poređenja radi, temperatura na površini Sunca je oko 5.600 stepeni Celzijusa. Sama grnčarija navodno se pretvorila u staklo.

  Tretiranje radioaktivnim ugljenikom na tom mestu pokazalo je da su zidovi od glinenih cigli „iznenada nestali pre oko 3.700 godina, ostavivši samo kamene temelje“.

  Za razliku od događaja u Tunguziji, ova eksplozija dogodila se u gusto naseljenom području (za ono doba), a verovatno je ubila između 40.000 i 65.000 ljudi koji su nastanjivali Srednji Gor, 25 kilometara široku kružnu niziju u Jordanu. Poluprečnik eksplozije u Tunguziji bio je preko četiri puta veći: sravnjeno je gotovo 2.000 kilometara kvadratnih šumovite tajge, ukazujući na to da se eksplozija morala dogoditi na većoj visini.

  Veoma plodno tlo Srednjeg Gora ostalo je jalovo zbog vreline, a potom je ’zasoljeno‘ slanim vodama Mrtvog mora koje su preplavile niziju zbog posledičnog cunamija nakon eksplozije. Za oporavak zahvaćenog područja bilo je potrebno gotovo 600 godina.

  „Činjenica da je u najproduktivnijem predelu u tom području, koji je udomio napredne civilizacije tokom neprekinutih 3.000 godina, odjednom prekinuta ljudska habitacija koje tamo vrlo dugo nije bilo, ukazuje na potrebu dodatnih istraživanja“, stoji na veb stranici ovog projekta, piše hrvatski portal „Dnevno“ pozivajući se na Neksus.

  „Neki su izneli teoriju da je taj događaj možda bio biblijsko razaranje drevnog grada Sodome, kao što je nalazište u Tal el Hamamu dugo vremena jak kandidat za taj drevni ’grad greha‘, iako dosad nije donet nikakav čvrst zaključak.“

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga