04:42 08 April 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  199
  Pratite nas

  U Rusiji će ubuduće status studenata zavisiti od sistema veštačke inteligencije, saopštio je direktor Centra „EDCrunch University“ pri Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu „MISIS“ u Rusiji Nurlan Kijasov.

  Prema njegovim rečima — na osnovu podataka koji će biti dobijeni digitalnim praćenjem studenta, sistem će ocenjivati njihov rad, aktivnost na predavanjima, društveni život i ponašanje.

  Nakon analiziranja dobijenih informacija rukovodstvo univerziteta će odlučivati kako da postupa sa studentom — da ga nagradi ili podstakne na rad, posavetuje da pohađa dodatne kurseve, da ga aktivnije proverava na predavanjima, upozori na neprimereno ponašanje ili da ga izbaci sa fakulteta.

  Kako je istakao Kijasov — uz pomoć veštačke inteligencije eliminisaće se pristrasnost nastavnika.

  Sistem će se testirati na nekoliko odabranih univerziteta, a očekuje se da će njegova primena početi već ove godine. Do 2021. godine će se na pojedinim univerzitetima primenjivati eksperimentalni prototipi.

  Kijasov tvrdi da preporuke veštačke inteligencije neće biti obavezujuće, a konačnu odluku o sudbini studenta donosiće dekanat.

  Prema podacima Ministarstva prosvete, prošle godine je sa univerziteta u Rusiji izbačeno 16,8 odsto studenata. Stručnjaci smatraju da će uvođenje veštačke inteligencije smanjiti taj pokazatelj na deset odsto.

  Tagovi:
  studenti, veštačka inteligencija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga