22:25 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1555
  Pratite nas

  Astronomi se nadaju da bi ovo otkriće moglo podstaći druge astronome da „usmere svoje teleskope“ na izvore novootkrivenih signala.

  Astronomi koji proučavaju zagonetne signale koji dolaze iz svemira, brze radio udare zvane „FRB“, nedavno su otkrili osam novih ponavljajućih „FRB“ udara, čime je ukupan poznati broj takvih signala povećan na 10, prenosi „Sajens alert“.

  Kako mediji ističu — naučnici su do početka 2019. godine bili svesni postojanja samo jednog ponavljajućeg „FRB“ udara („FRB“ 121102), a drugi, „FRB“ 180814, je prijavljen u januaru.

  Poslednjih osam ponavljajućih signala otkrili su kanadski teleskopi, pružajući istraživačima dovoljno mogućnosti da uporede ove „FRB“ udare i da utvrde njihove sličnosti i razlike.

  „Mislim da će ovaj članak podstaći ostale astronome da usmere svoje teleskope ka ovim novootkrivenim izvorima“, kaže fizičarka Zigi Pleunis sa Univerziteta Mekgil.

  „Ove nove informacije mogu nam pomoći da shvatimo šta stvara ponavljajuće signale“, smatra Pleunisova.

  Mediji takođe ističu da nedavno otkriće može takođe ukazivati i na to da se svi „FRB“ udari zapravo ponavljaju, ali da su neki mnogo aktivniji od drugih.

  Tagovi:
  Misterija, signali
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga