00:59 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  3293
  Pratite nas

  Od početka devedesetih godina prošlog veka do danas — koeficijent inteligencije počeo je da opada širom razvijenog sveta.

  Ovaj trend prvi su primetili norveški naučnici koji su proučavali rezultate testova inteligencije vojnih regruta između 1950. i 2002. godine.

  Podaci iz prošlog veka većinom su bili u skladu sa Flinovim efektom, ali sredinom devedesetih on je nestao i koeficijent inteligencije počeo je da opada.

  Usledile su zabrinjavajuće potvrde novog trenda, dobijene iz podataka o inteligenciji danskih regruta, potom i podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva, koje je prikupio sam Flin.

  Prema studiji iz 2009. godine — prosečan koeficijent inteligencije 14-godišnjih Britanaca pao je za oko dva boda u periodu između 1980. i 2008. godine, prenosi „B92“.

  Geni i društvene promene

  Jednako važni za razvoj inteligencije su spoljni faktori — okruženje u kojem odrastamo, ishrana, to koliko smo često bolesni, podsticajna i stimulativna okolina, kao i brojni drugi faktori. Inteligencija može da se uporedi sa visinom.

  Tokom prošlog veka generacije su takođe rasle u sve više i više, pa je i prosečna visina rasla.

  Iako se geni za visinu nisu menjali, kao ni za inteligenciju, deca su odrastala u sve zdravijem okruženju, sa sve manje zaraznih bolesti, sa sve boljom ishranom i sa sve boljim obrazovanjem.

  Promene u društvu dovele su do drugačijeg ispoljavanja gena, zbog kojih smo postajali sve viši i inteligentniji.

  Kontroverzni naučnik Ričard Lin veliki je zagovornik disgenike, pojma obrnutog od eugenike.

  Prema njegovom mišljenju — do pada u koeficijentu inteligencije dolazi zato što ljudi sa nižim koeficijentom inteligencije u modernom društvu imaju više dece.

  Veštačka inteligencija
  © CC0 / Pixabay / geralt
  Veštačka inteligencija

  Lin za pad inteligencije okrivljuje i imigrante iz zemalja u kojima je prosečan koeficijent inteligencije niži nego u zemljama u kojima je opažen pad, poput Britanije, Norveške i Danske, ali najnovija norveška studija opovrgla je njegove tvrdnje, ukazujući na vrlo uverljive argumente da su i Flinov efekat i njegov preokret — uslovljeni faktorima životne sredine.

  Norveški naučnici Bernt Bratsberg i Ole Rogeberg proučavali su razvoj koeficijenta inteligencije i u pojedinačnim porodicama — između braće i sestara koji pripadaju različitim generacijama, i otkrili su da promena Flinovog efekta pogađa i porodice, a ne samo prosek cele populacije.

  Primera radi, brat i sestra rođeni posle 1990. godine, između kojih je deset godina razlike, imaće u proseku između pola i dva boda razlike, a mlađe dete će imati manji koeficijent inteligencije.

  Šta se dogodilo sa kulturom mladih

  Norveški naučnici proučili su i eliminisali sve druge mogućnosti, poput većeg broja dece rođene u porodicama čiji roditelji imaju prosečan ili niži koeficijent, ili uticaja migracija, za koji su zaključili da je zanemarljiv.

  Inteligencija mlađih generacija pada oko dva boda svakih deset godina, i nisu krivi ni disgenika, ni migranti, već se taj pad primećuje u svakoj prosečnoj porodici.

  Jedino preostalo objašnjenje jeste da postoji nešto u sredini u modernom društvu što decu sputava u razvoju.

  Flin pretpostavlja, iako za to još nema nikakvih konkretnih dokaza, da je kultura mladih stagnirala, ili da je, doslovno — zaglupela.

  Izražava i zabrinutost zato što se kultura mladih danas fokusira primarno na mobilne telefone, računare i video-igre, umesto na čitanje i međusobne razgovore.

  Svetska zdravstvena organizacija ima još jedno jednostavnije objašnjenje — porast zagađenja vazduha.

  Zagađenje vazduha je danas globalno, a procenjuje se da porast mikročestica u vazduhu utiče na zdravlje čak 90 odsto svetske populacije.

  Globalno zagađenje moglo bi da bude odgovorno za usporavanje i zaustavljanje razvoja mladih.

  Tagovi:
  ljudi, istraživanje, inteligencija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga