17:59 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 112
  Pratite nas

  „Ig Nobelovu“ nagradu, koja se dodeljuje za „najbizarnija“ naučna istraživanja, ove godine dobio je, između ostalih, i međunarodni tim biologa za magnetisanje i naknadno upoređivanje mrtvih i živih bubašvaba.

  Nagrada je dodeljena za rad „Biomagnetne karakteristike živih američkih bubašvaba“, u kojoj je dokazano da se mrtva bubašvaba razmagnetiše deset puta duže od žive bubašvabe.

  Holandski, turski i nemački naučnici dobitnici su nagrade u oblasti ekonomije za testiranje prisustva mikroba na novčanicama iz različitih zemalja. Njihovo istraživanje pokazuje da je najprljaviji novac rumunski, a sastav novčanica je najpovoljniji za razmnožavanje bakterija.

  Iranski stručnjak Iman Farahbahš dobio je nagradu iz oblasti inženjerstva, i to za uređaj koji menja novorođenčetu pelene.

  Anatomija poštara i bebina pljuvačka

  „Ig Nobelovu“ nagradu za rad u oblasti anatomije dobili su francuski istraživači, koji su zabeležili temperaturu u mošnicama, kako obučenih, tako i muškaraca bez odeće. Naučnici su merili temperaturu tih delova tela i kod poštara i vozača autobusa.

  Japanski hemičari su prvi put izmerili količinu pljuvačke koju za dan proizvedu žlezde petogodišnjeg deteta. Istraživanja su pokazala da je ta količina u proseku oko 500 mililitara.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga