19:05 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  16058
  Pratite nas

  Naučnici Tomskog politehničkog univerziteta su sa kolegama iz drugih ruskih naučnih centara i univerziteta saopštili da je zabeležena rekordna emisija metana u Istočnosibirskom moru.

  Stručnjaci su krenuli u ekspediciju u vode istočnog Arktika, kako bi proučavali biogeohemijske i ekološke posledice topljenja podvodnog permafrosta. Konkretno, oni su istraživali jedan od delova Istočnosibirskog mora, gde su ranije otkrivene gasne fontane.

  Emisiju gasa nisu samo zabeležili specijalnim instrumentima — naučnici su i svojim očima videli „nisku“ metana kako se diže iz morskih dubina.

  „Ovo je najmoćnija fontana koju sam ikada video. Ona se manifestuje povećanjem koncentracije metana u vazduhu i do 16 ppm (miliona delova), što je devet puta više od prosečnih planetarnih vrednosti. Niko nikada ranije nije zabeležio nešto slično“, rekao je rukovodilac ekspedicije Igor Semiletov, profesor Tomskog univerziteta i dopisni član Ruske akademije nauka.

  Površina gasne fontane bila je četiri do pet kvadratnih metara. Naučnici su uspeli da uzmu uzorak čak i bez specijalnih uređaja: voda koja je „vrila“ sa metanom mogla je da se zahvata vedrima. Komprimovani gas uzorkovan je u nekoliko cilindara.

  Slično:

  Šta krije Antarktik (video)
  Ponavljanje istorije — za 80 godina, temperature će se povećati za 14 stepeni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga