19:08 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  8850
  Pratite nas

  Kalkulator sudara omogućava vam da vidite šta bi se desilo kada bi Zemlju, Sunce ili bilo koje drugo nebesko telo progutala crna rupa.

  Kalkulator sudara, deo projekta Omni kalkulator, osmislio je Alvaro Dijez, student fizike sa Univerziteta u Varšavi u Poljskoj.

  Dijez je takođe razvio i druge kalkulatore, kao što su kalkulator otkrivanja egzoplaneta i kalkulator temperature crne rupe — sve radi razmene znanja sa drugim istraživačima i drugim ljudima na mreži.

  Rekao je da je bio motivisan da razvije Kalkulator sudara zbog nedavnih značajnih vesti o crnim rupama. Ranije ove godine, na primer, naučnici iz projekta „Teleskop horizonta događaja“ pokazali su prvu sliku senke crne rupe u kosmosu.

  Crna rupa
  © AP Photo / Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea Observatories
  Crna rupa

  Dok je prošlog meseca grupa astronoma najavila otkrivanje zvezde koju je progutala crna rupa, drugi tim naučnika otkrio je tri supermasivne crne rupe.

  „Nisam više mogao da se suzdržim i odlučio sam da se na svoj način uključim u Godinu crnih rupa, kreirajući svojevrsni kalkulator koji će pomoći ljudima da bolje shvate ove misteriozne pojave“, rekao je Dijez.

  Tagovi:
  Zemlja, crna rupa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga