06:47 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 325
  Pratite nas

  Astronomi su otkrili radio signal čije je poreklo teško objasniti. Jedna od hipoteza je da ga emituje novi tip zvezdanog sistema, kažu britanski naučnici.

  Međunarodni tim istraživača otkrio je radio-signal koji emituje nebesko telo udaljeno oko 1.800 svetlosnih godina od Zemlje, u blizini sazvežđa Južna Ara. Posmatranje je obavljeno uz pomoć teleskopa MerKAT, u pustinji Karo u Južnoj Africi.

  Neobični signal nastao je od dve zvezde koje se vrte jedna oko druge. Međutim, ispostavilo se da je ovo otkriće vrlo teško objasniti.

  Enigmatični zvezdani sistem

  Tim naučnika je zaključio da se izvor signala poklapa sa položajem zvezde, koji se zove TIC 8332-2529-1. Ova zvezda je relativno svetla, pa su je u prošlosti zapazili brojni različiti optički teleskopi.

  Astronomi su koristili podatke nastale posle više od 18 godina posmatranja zvezda koje su sakupljali drugi optički teleskopi. Ispostavilo se da je u pitanju džinovska zvezda koja je otprilike dvostruko veća od Sunca.

  Analiza optičkog spektra otkrila je da zvezda ima magnetno polje i da orbitira oko prateće zvezde svakih 21 dan.

  ​Tragovi ove prateće zvezde su vrlo nejasni, pa su naučnici zaključili da mora biti mnogo slabija od džinovske zvezde. Međutim, otkrili su da je njena masa verovatno najmanje 1,5 puta veća od Sunčeve mase.

  To znači da je prevelika da bi ova zvezda bila beli patuljak, koji je često deo poznatih sistema binarnih zvezda.

  „Dakle, malo je verovatno da se radi o takvoj zvezdi“, napisali su autori u izveštaju.

  Odakle dolazi radio-signal?

  Radio-signal mogao bi da bude uzrokovan magnetnom aktivnošću džinovske zvezde, slične solarnim olujama, ali mnogo svetlijim i energičnijim, pretpostavljaju naučnici. Međutim, takve se erupcije obično primećuju u patuljastim zvezdama, ali ne i u džinovskim.

  Pretpostavlja se da signal potiče iz zvezdanog sistema formiranog od džinovske zvezde i njene zvezde pratioca.

  „S obzirom na to da se svojstva sistema ne uklapaju u naše trenutno znanje o binarnim zvezdama, može se pretpostaviti da je reč o potpuno novoj klasi“, rekao je Ben Stapers, jedan od autora studije.

  „To bi moglo biti neka vrsta egzotičnog sistema kakvu nikada ranije nismo videli, uključujući ogromnu zvezdu koja orbitira sa neutronskom zvezdom ili crnom rupom“, ističe istraživač Laura Nikole Drajzen.

  Naučnici su takođe objavili da će nastaviti da posmatraju izvor signala i džinovsku zvezdu naredne četiri godine, kako bi potvrdili svoje pretpostavke.

  Tagovi:
  signal, svemir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga