21:49 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 370
  Pratite nas

  Nova studija istraživača sa Univerziteta „Aston“ otkrila je da više od 90 odsto proizvoda za šminkanje sadrži opasne bakterije, uključujući ešerihiju koli i stafilokoke.

  To je nešto što mnoge žene ubace u torbu i ne razmišljaju, ali ako imate neseser za šminku, velika je verovatnoća da on sadrži smrtonosne superbakterije. Zabrinjavajuće je da ove bakterije mogu izazvati niz bolesti, uključujući kožne infekcije i trovanje krvi.

  „Higijenske navike potrošača, kada je u pitanju upotreba šminke, veoma su oskudne. To je zabrinjavajuće, ako uzmete u obzir da smo našli da se bakterije kao što je ešerihija koli — koja je povezana sa fekalnom kontaminacijom — nalaze u proizvodima koje smo testirali“, kaže doktorka Amrin Bašir, koja je vodila studiju.

  Konkretno — istraživači su otkrili da su sunđeri koji se koriste za nanošenje proizvoda na kožu obično puni štetnih bakterija. To je verovatno zato što se ovi proizvodi retko peru i često se koriste i nakon isteka roka trajanja, tvrde istraživači. Ostali proizvodi u kojima ima ovih bakterija su maskara i sjaj za usne.

  Na osnovu nalaza istraživači pozivaju regulatorna tela da učine više kako bi zaštitili kupce.

  Na primer, rok upotrebe i uputstva za čišćenje trenutno nisu obavezni na pakovanju šminke.

  Doktorka Bašir je dodala: „Potrebno je učiniti više kako bi se obrazovali potrošači i industrija šminke u celini o potrebi za redovnim pranjem kozmetičkih blendera i temeljnim sušenjem, kao i o rizicima upotrebe šminke nakon roka upotrebe“.

  Tagovi:
  ženske studije, žene, šminka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga