19:43 23 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 228
  Pratite nas

  Klimatske promene i zagađenje istiskuju kiseonik iz okeana i prete opstanku mnogih vrsta riba, zaključak je do sada najvećeg istraživanja ove vrste koju je sprovela Međunarodna unija za zaštitu prirode.

  Iako su zagađenje i manjak hranljivih materija u morima poznati već decenijama, istraživači kažu da su klimatske promene pogoršale situaciju u vezi sa nedostatkom kiseonika.

  Nedostatak kiseonika evidentiran je u oko 700 okeanskih lokacija, dok je šezdesetih godina prošlog veka to bio slučaj u 45.

  Istraživači navode da ova situacija posebno šteti određenim ribljim vrstama kao što su tuna, ajkula i marlin, odnosno vrsta sabljarke.

  Poznato je od ranije da određene hemikalije, kao što su nitrogen i fosfor sa farmi i industrijskih pogona, utiču na nivo kiseonika i to je i dalje primarni faktor, posebno u oblastima bližim obali. Međutim, poslednjih godina povećana je opasnost od klimatskih promena.

  Što je više ugljen-dioksida emitovano, čime se jača efekat staklene bašte, to više toplote apsorbuju okeani. Ta toplija voda sadrži manje kiseonika, navodi se u istraživanju, prenosi „Srna“.

  Čak i male promene u atmosferi mogu značajno da se odraze na život u morima.

  Vode sa manjim procentom kiseonika odgovaraju nekim vrstama kao što je meduza, ali ne odgovaraju brzim i krupnim ribama kao što je tuna. Veće i brže ribe imaju veće energetske potrebe.

  „Mi smo i ranije znali za pojavu smanjenja kiseonika, ali sada smo to prvi put povezali sa klimatskim promenama“, rekla je Mina Eps iz Međunarodne unije za zaštitu prirode.
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga