22:35 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1127
  Pratite nas

  Blizanci supermasivnih crnih rupa u galaksiji uobičajena su pojava u svemiru. Naša galaksija Mlečni put ima supermasivnu crnu rupu, koja je predmet dugogodišnjeg astronomskog istraživanja. Međutim, pitanje da li ima „blizanca“ je i dalje otvoreno...

  „Supermasivna crna rupa Sgr A *, koja se nalazi u centru naše galaksije okružena gustim zvezdama, može imati blizanca koji ima masu hiljadu puta veću od našeg Sunca“, sugeriše astrofizičar Smadar Naoz sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu. U svom članku za „Conversation“, naučnica opisuje kako uhvatiti neuhvatljive pratioce, na osnovu zapažanja naučnika.

  Ona navodi da se njihov tim fokusirao na jednu od zvezda CO-2, koja je kružila oko središnje crne rupe. Napominju da se može isključiti postojanje prateće crne rupe sa masom većom 100.000 puta od Sunca, ali da se još uvek ne može isključiti postojanje manjeg, ali impresivnog blizanca.
  Crne rupe u svemiru
  © CC0 / piksabej
  Da li supermasivna crna rupa ima blizanca?

  Kao što Naoz ističe, naša supermasivna crna rupa nudi sjajne mogućnosti za naučno istraživanje ovog fenomena, kao i istorije naše galaksije i univerzuma, jer se nalazi relativno blizu nas, na oko 24.000 svetlosnih godina. Odgovor na pitanje ima li sgr A * blizanca, takođe bi osvetlio način na koji je nastao Mlečni put. Ako se dokaže da ima par, to bi moglo značiti da je nekad proždrala manju galaksiju sa crnom rupom u srcu.

  Otkrivanje navodnog para Sgr A * moglo bi promeniti očekivani rezultat Ajnštajnove opšte teorije relativnosti, proučavanjem zvezde S0-2 koja se približila supermasivnoj crnoj rupi 2018. godine. Sledeće približavanje omogućiće istraživačima da pokrenu dalje testove o Ajštajnovim predviđanjima, na primer, da otkriju kako se orijentacija izdužene orbite zvezda menja u ekstremnoj gravitacionoj zoni.

  Gravitacioni talasi mogu biti još jedan nagoveštaj da se dve velike crne rupe vrte oko druge u srcu Mlečnog puta, navode naučnici.

  Tagovi:
  blizanci, galaksije, crna rupa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga