06:29 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  421120
  Pratite nas

  Godinama je zlato bilo obeležje bogatstva i moći. Zbog zlata su se vodili ratovi, ubijali vladari, ali i osvajala do tada neosvojena područja.

  S godinama je zlato nekako izgubilo na ekskluzivnosti, ali ne i na vrednosti.

  Grupa naučnika sa Univerziteta ETH u Cirihu osmislila je kako proizvesti zlato u laboratoriji. I to ne bilo kakvo zlato. Njihovo zlato teži pet do 10 puta manje od tradicionalnog 18-karatnog zlata i moglo bi se upotrebljavati za pozlaćivanje nakita koji bi tako zadržao svoju vrednost, ali bio znatno lakši, prenosi „Blic“.

  I dok je klasična mešavina 18-karatnog zlata napravljena od tri četvrtine zlata i jedne četvrtine bakra, novo zlato je napravljeno od proteinskih vlakana i polimera lateksa kako bi se stvorila matrica u koju se uglavljuju tanki diskovi zlatnih nanokristala. Zvuči komplikovano? Pojednostavljeno možemo reći da su stvorili zlato od plastike.

  Kako objašnjava jedan od profesora koji su učestvovali u izradi Rafaele Mezenga, novo zlato ima sve odlike plastike i zlata. Lagano je, ako padne na čvrstu podlogu zvuči kao plastika, ali sjaji poput zlata i može se obrađivati kao i klasično zlato.

  Naučnici su čak otkrili i kako menjati sastav zlata kako bi prilagodili čvrstoću materijala. Tako mogu da stvore bilo kakvu vrstu zlata, čak i u različitim bojama.

  Mezenga ističe kako bi se plastično zlato moglo koristiti za nakit, ali i u elektroničkim uređajima kao što su pametni telefoni ili televizori.

  Naučnici su već patentirali svoje plastično zlato i ceo postupak izrade, pa bismo u budućnosti plastično zlato mogli videti i u praktičnoj primeni.

  Tagovi:
  plastika, nauka, zlato
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga