03:40 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Kostur neandertalca otkriven u pećini Shanidar u Iraku nov je dokaz da su i neandertalci sahranjivali svoje mrtve i da su tokom takvih rituala koristili cveće, objavili su naučnici, a prenosi portal Indeks.

  U toj pećini smeštenoj u poluautonomnoj regiji Kurdistan u severnom Iraku, 1960. godine otkriven je dobro očuvan gornji deo tela odraslog neandertalca koji je živeo pre 70.000 godina.

  Procenjuje se da je neandertalac koji je nazvan Shanidar Z bio u četrdesetim ili pedesetim godinama, ali njegov pol je ostao neutvrđen.

  Pećina je predstavljala ključnu lokaciju za arheološka istraživanja i saznanja polovinom 20. veka, a u njoj su pre 60 godina pronađeni ostaci 10 neandertalaca, sedmoro odraslih i troje dece.

  Tada je na nalazištu, u blizini jednog kostura, otkrivena i veća količina cvetnog polena, što je naučnike podstaklo na to da istraže jesu li i neandertalci pribegavali posmrtnim ritualima sahranjivanja svojih mrtvih uz cveće.

  "Ovde je ključna namera koja se krije iza pokopa. Telo se, naime, može pokopati iz sasvim praktičnog razloga - da biste izbegli opasne lešinare ili da biste eliminirali neugodan miris. Ali, kada izostavimo praktične elemente, ovo je značajno jer upućuje na kompleksniji, simbolički i apstraktan način razmišljanja, saosećanje i brigu za mrtve, a možda i osećaj žalosti i gubitka", smatra naučnica sa Sveučilišta u Kembridžu Ema Pomeroy, glavna autorka istraživanja.

  Naučnici veruju da je Shanidar Z namerno smešten u jamu iskopanu u dubljim slojevima zemlje, koja je bila namenjena za još četiri tela.

  Kostur leži na leđima s levom rukom ispod glave i savijenom desnom rukom ispruženom u stranu.

  Neandertalci su bili krupnije građe od homo sapiensa i imali su gušće obrve. Naseljavali su područje Evroazije i atlantske obale do Urala u razdoblju od pre 400.000 godina do otprilike pre 40.000 godina, kad su nestali i kada se naša vrsta doselila u to područje.

  Tagovi:
  pećina, neandertalci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga