16:04 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 338
  Pratite nas

  Naučnici su došli do revolucionarnog otkrića kad su pronašli skoro 4.000 mikroba koji žive u vodama jezera Vilans 2014. godine. Nedavno su se vratili na lice mesta u nadi da će kad prouče jezero pronaći dokaze o životu u drugim delovima sveta ili čak i u svemiru.

  Naučnici sa Mičigenskog tehnološkog univerziteta ispitivali su podzemlje jezera Vilians koje se nalazi ispod leda koje je izgledalo kao planeta naseljena vanzemaljcima. U studiji objavljenoj u časopisu „Global biokemikl sajkls“ otkrili su da jezero ima iznenađujuću količinu organskog ugljenika, vitalnog izvora hrane za mikrobe na Antartiku.

  Istraživači su otkrili da se bazen rastvorenog ugljenika može formirati u jezeru za 4,8 do 11,9 godina. Dok se jezero puni i odliva, hranjive materije i organski ugljenik putuju pod vodom do Južnog okeana.

  „Nema fotosinteze ispod leda u okeanu nizvodno od ovog jezera i to ograničava raspoložive izvore hrane i energije na načine koji se ne mogu naći u nadzemnim jezerima ili otvorenim okeanima. Ideja je da bi jezera pod ledom koja se nalaze uzvodno mogla da obezbede važne izvore energije i hranjivih materija za organizme koji žive u ledom prekrivenim regionima Južnog okeana“, rekla Trista Vik-Mejdžors, asistent profesora biologije na Mičigenskom tehnološkom institutu i vodeći autor studije.

  Istraživači su koristili bušilicu sa toplom vodom kako bi probili led debljine od skoro jednog kilometra, a posle su uzeli uzorke vode i poslali kameru u jezero.

  ​Ona je rekla da će proučavanje jezera ispod leda pružiti uvid u to kako je nastajao život i u drugim delovima sveta.

  „Ima vode i postoji život pod ledom. To nas može puno naučiti o našoj planeti jer je ovo sjajno mesto za posmatranje jednostavnih ekosistema bez organizama viših nivoa, tako da možemo doći do odgovora o životu do kojih je nemoguće doći na drugim mestima“, rekla je Trista Vik-Mejdžors.
  Tagovi:
  vanzemaljci, Antarktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga