16:29 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  33026
  Pratite nas

  Svaka vrsta na svetu igra svoju važnu ulogu, ali kada je u pitanju očuvanje života na Zemlji, neke su malo važnije od drugih i nikako ne smemo da ostanemo bez njih.

  Istrebljenje sledećih osam životinjskih vrsta bio bi strahovit gubitak za planetu, prenosi Indeks.

  1. Pčele

  Njih je Kraljevsko geografsko društvo proglasilo najvažnijom vrstom na Zemlji. Kao najvažniji oprašivači na planeti, pčele imaju važnu ulogu u životnom ciklusu mnogih biljnih vrsta, čime pomažu u očuvanju zdravlja brojnih ekosistema, a one oprašuju i mnoge od namirnica kojima se hranimo.

  Pčele
  © CC0 / pixabay
  Kraljevsko geografsko društvo proglasilo je pčele najvažnijom vrstom na Zemlji

  2. Mravi

  Iako mnogi mrave smatraju štetočinama, ne bi ih trebalo uzimati zdravo za gotovo. Oni naseljavaju sve kontinente osim Antarktike i imaju veliki broj uloga – raznose hranljive materije po zemljištu, šire semenje i jedu druge kukce. Naučnici proučavaju mogući uticaj klimatskih promena na kolonije mrava širom sveta.

  Mravi
  © CC0 / piksabej
  Mravi imaju veliki broj uloga

  3. Gljive

  Gljive ne spadaju ni u biljke, ni u životinje, ni u mikroorganizme, ni u praživotinje pa se katkad opisuju kao „peto carstvo života na Zemlji“. Oni deluju kao prirodni mehanizmi za recikliranje, a neke vrste mogu upiti štetne metale kao što je živa i prerađivati poliuretansku plastiku.

  Pečurke u Jakutiji
  © Sputnik / Ruslan Krivobok
  Peto carstvo života na Zemlji

  4.  Fitoplankton

  Ovi su mikroorganizmi takođe od važnosti za život na Zemlji. Oni proizvode više od 50 posto atmosferskog kiseonika planeta i bez njih bi količina slobodnog kiseonika bila znatno niža, što bi za sve stvorilo neugodno životno okruženje. Osim toga, fitoplankton je važan deo morskog ekosistema i lanca prehrane.

  Fitoplankton
  © Foto : pixabay
  Fitoplanktoni proizvode više od 50 posto atmosferskog kiseonika planeta

  5. Šišmiši

  Banane, baobab i druge biljke zavise od šišmiša koji regulišu broj kukaca i pridonose njihovom oprašivanju. Svuda širom sveta različite vrste šišmiša važne su za ekologiju jer oni svojim načinom prehrane pomažu biljnim vrstama da opstanu. Zdrava populacija šišmiša može spasiti milione dolara koji bi bili potrošeni na pesticide.

  Šišmiš
  © CC0 / pixabay
  Šišmiši svojim načinom prehrane pomažu biljnim vrstama da opstanu

  6. Crvi

  Crvi su toliko važni za biosferu Zemlje da se katkad nazivaju „inženjerima ekosistema“. Oni život provode u zemljištu koje obogaćuju i u kojem recikliraju organski materijal. Osim toga, zauzimaju važno mesto u lancu prehrane. Iako slove za jaka bića, nekim vrstama preti istrebljenje zbog čišćenja određenih površina zemlje.

  Crvi u hrani
  © Flickr / Uri Tours
  Inženjeri ekosistema

  7. Majmuni

  Kao nama najsrodnije životinje, majmuni nam pružaju važan uvid u ljudsku biologiju. Osim toga, oni su ključna vrsta u mnogim tropskim šumama, gde deluju kao „vrtni“, šireći seme biljaka i stvarajući prostor za razvoj novih. Da bi takve šume opstale, moramo se pobrinuti da opstanu i majmuni koji ih naseljavaju.

  Makaki majmuni
  © Flickr / Luke Price
  Ključna vrsta u mnogim tropskim šumama
  8. Korali

  Korali se najčešće nazivaju kišnim šumama mora i imaju nekoliko važnih uloga – oni služe kao osnova za mrežu hrane u moru i štite obale. Istraživači procenjuju da koralni grebeni podržavaju četvrtinu svog života u moru, što ih čini najraznovrsnijim ekosistemom na planeti. Nestanak koralnih grebena doveo bi do istrebljenja mnogih morskih vrsta.

  Crveno more, podvodni svet
  © Sputnik / Anton Denisov
  Korali služe kao osnova za mrežu hrane u moru i štite obale

   

   

  Tagovi:
  vrsta, izumiranje, planeta, Zemlja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga