20:50 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 2253
  Pratite nas

  Moskovski radio-tehnički institut Ruske akademije nauka registrovao je patent za sistem prenosa energije sa solarne elektrane u orbiti do planete Zemlje, pokazuju podaci na veb-sajtu ruske Državne službe intelektualne svojine.

  Prema dokumentu, ruski naučnici su predložili postavljanje solarne elektrane na nadmorskoj visini između 300 i 1000 kilometara, a prilikom prelaska površinskog receptora, električna energija na Zemlju prenosi se pomoću mikrotalasa.

  Prenos energije na Zemlju iz svemira može: 1. Osigurati prenos energije direktno na područja njene potrošnje i, pre svega, na teško dostupna i velika geografska područja bez pravljenja dugačkih daljinskih vodova 2. Smanjiti upotrebu ugljovodoničnih goriva, čija proizvodnja i sagorevanje štetno utiču na biosferu“, navedeno je u obrazloženju patenta.

  U dokumentu je naveden sličan američki patent iz 1971. godine, u kome je predloženo stvaranje orbitalne solarne elektrane.

  Tada je predloženo da se elektrana postavi u geostacionarnu orbitu, približne visine od 36.000 kilometara, što bi joj omogućilo da ostane iznad istog područja Zemljine površine i obezbedilo stalan prenos energije.

  © Foto : Composite image by Jayanne English (Univ. of Manitoba). Radio data: Jansky-VLA (Silvia Carolina Mora-Partiarroyo et al. 2019). Optical data: Mayall 4-meter telescope (Maria Patterson and Rene Walterbos, New Mexico State Univ.). Software code for tracing the magnetic field lines: Arpad Miskolczi (Ruhr-Univ. Bochum)

  U ovom konkretnom slučaju, međutim, prijemna stanica mora biti locirana na ekvatoru planete. Ruski predlog je, kako se izveštava, fleksibilniji i omogućava prenos energije u udaljene regione planete.

  Ruski naučnici razvijali su orbitalni laser sa ogledalom-repetitorom, koje će prenositi energiju u one delove planete gde je nemoguće ili izuzetno teško izgraditi elektrane, uključujući Arktik.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  nauka, solarna energija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga